Wolf

Canis lupus

wolf
Nederland is in de ban van de Wolf als hij weer iets van zich laat zien. Boeren zijn bang dat hij hun vee aanvalt en anderen zijn onder de indruk dat het dier weer ons land bezoekt. Als de Wolf er weer is, dan is het één exemplaar. Normaal leven ze in een roedel. In Nederland is plek voor een roedel en het is een kwestie van tijd dat de Wolf zich hier gaat vestigen.

Als de Wolf zich hier gaat vestigen, verandert er wel het een en ander in het landschap. Veel aaseters profiteren van de prooiresten van de Wolf. Grazers kunnen hun voedsel niet in alle rust eten met de Wolf in de buurt. Zo ontstaat er een gevarieerd landschap. Bijvoorbeeld het Ree en het hert grazen hierdoor minder en zo ontstaan er meer en grotere bossen.

In het dierenrijk zullen er ook verschuivingen optreden. Omdat Vossen en Wolven elkaar mijden, krijgen andere dieren juist meer kansen. Wolven verminderen ook de wintersterfte onder hoefdieren omdat zij al eerder de zwakke dieren uit de omgeving hebben gehaald.

Een grappig feitje is dat de Wolf door de straat liep van de wolvenkenner van Nederland, terwijl de beste man lag te slapen. Hij heeft er dus niets van gemerkt!

Bron: Ark en www.wolveninnederland.nl

 

Marleen Mabelis