Wilde peen

Daucus carota

wilde peenOnze eetbare wortels stammen af van de Wilde peen,ook wel vogelnestje genoemd, een zeer algemeen voorkomende soort uit de Schermbloemenfamilie. De plant heeft een penwortel die wit, vertakt en minder vlezig is dan de bekende oranjegele wortel of waspeen, maar onmiskenbaar de geur en smaak van een wortel heeft. Het scherm is samengesteld uit meerdere schermpjes: het geheel met de omwindselbladen buigt bij rijping naar binnen en vormt zo een soort “vogelnestje”.

wilde peenWilde peen is een tweejarige plant die voorkomt in droge graslanden, bermen, dijken en duinen. Eerst ontstaat een jonge plant die kou nodig heeft voordat ze kan gaan bloeien. In het tweede jaar, na de winter, gebruikt de plant de opgeslagen voedingsstoffen uit de wortel voor de verdere groei, bloei, vrucht- en zaadzetting.

De plant bloeit van juni tot september en wordt 30-90 cm groot. De regelmatige bloemetjes zijn wit of een beetje roze en de middelste bloem van het scherm is vaak zwart-purperachtig.

Tijdens de bloei maakt de bloeiwijze slaapbewegingen. Dat betekent dat 's avonds de bloeiwijze zich bolvormig sluit en over gaat hangen en de volgende dag zich weer uitspreidt. Uiteindelijk vormt de bloeiwijze aan het eind van de bloei weer een min of meer gesloten bol.

Wilde peen is rijk aan caroteen en vitamine B. Ook worden er geneeskrachtige eigenschappen aan toegeschreven: het zou onder andere goed zijn voor de spijsvertering en de lever, heeft een krampstillende en antibacteriële werking en is goed voor het immuunsysteem.

Soms groeit de Wilde peen als onkruid in je tuin. Je zou er voor kunnen kiezen om eromheen te wieden zodat je een paar maanden laten een heerlijke, gezonde maaltijd met Wilde peen kunt voorschotelen. Het voordeel van Wilde peen is dat als je er een tomatenplant naast zet, deze extra hard gaat groeien.

Bronnen:
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/131768-de-geneeskracht-van-wilde-peen.html

http://www.floravannederland.nl/planten/peen/

Marjan de Willigen