Wilde kardinaalsmuts

Euonymus europaeus

kardinaalsmutsDe Wilde kardinaalsmuts is een struik uit de kardinaalsmutsfamilie (Celastraceae).
Het is een struik, die van nature voorkomt in Europa. De struik wordt maximaal 3 meter hoog. De bloem wordt door insecten bestoven. Gedurende het grootste deel van het jaar is de Kardinaalsmuts een weinig opvallende struik. In mei en juni verschijnen er kleine onaanzienlijke geelgroene bloemen in de okselstandige bijschermen.

De Kardinaalsmuts is een zgn.”veelhuizige“ plant. Er komen zowel uitsluitend mannelijke als vrouwelijke en tweeslachtige planten evenals combinaties voor. In de nazomer en herfst hangen de meestal 4-hokkige roze vruchtjes aan de twijgen. Als ze rijp zijn springen ze open en de oranje zaden worden zichtbaar. Euonymus betekent letterlijk “plant met goede naam’’. De vier rozerode doosvruchtjes hebben wat weg van de mutsen van kardinalen, vandaar de naam. Dit is ironisch bedoeld, want alle delen van de plant zijn voor mensen giftig, vooral het zaad.
Het zaad wordt door vogels wel gegeten en verspreid o.a. door Roodborstjes en Merels.

De plant komt voor in  bossen en vooral in de duinen. De soort houdt van kalkrijke gronden. De struiken worden vaak kaalgevreten door het Kardinaalsmutsstippelmot.  Uit de afgezette eitjes komen na de overwintering rupsjes te voorschijn, die een wit spinsel maken waarbinnen de bladeren worden afgevreten. Ook hier heeft de Kardinaalsmuts wat op gevonden.
De takken zijn groen: er zit bladgroen in. Zo kan de voedselproductie gewoon doorgaan. En als de rupsen als vlinders zijn uitgevlogen, maakt de struik in rap tempo nieuwe bladeren. Dan is het inmiddels najaar en zijn de prachtige vruchten rijp.

De Kardinaalsmuts heeft grote aantrekkingskracht op konijnen. Ze schillen de takken over een lengte van meer dan een meter af. Door het vormen van krachtige wortel- uitlopers herstellen de struiken zich meestal weer goed.

Als eerder gezegd is de Kardinaalsmuts giftig. Zaden, bladeren en schors bevatten een bitterstof. Vergiftigingen treden op na het eten van de vruchten. De gevolgen zijn meestal braken en diarree.

kardinaalsmutsstippelmotKardinaalsmutsstippelmot

Marijke de Zoete