Watermunt

Mentha aquatica

watermuntWandelend langs de natte valleien in ons mooie Voornes Duingebied ruik je regelmatig de frisse pepermuntgeur van de Watermunt. Deze plant, Mentha aquatica geheten, is een soort die behoort tot de lipbloemenfamilie. De plant groeit vooral langs en in het water en in natte weilanden, bloeit van juni tot eind oktober en wordt tussen de 30 en 90 cm groot.

De roodachtig lila bloemen worden door insecten zoals hommels en Honingbijen bestoven.
Zowel bovengronds als ondergronds hebben de stengels en wortels lange uitlopers, waarmee de planten grote oppervlakken kunnen bezetten en zich vegetatief uitbreiden.

De geslachtsnaam Mentha zou uit een Griekse sage stammen.
Hades, de god van de onderwereld was verliefd op de nymf Minthe, dochter van riviergod Kokythos. Hierdoor ontstak zijn vrouw, de godin Persephone, in woede en wilde de nymf doden. Hades verhinderde dit door Minthe in een heerlijk geurend kruid te veranderen.
Munt was bij de Egyptenaren ruim 1000 jaar voor Christus al bekend. Het kruid moest onder andere doden beschermen bij hun reis in het hiernamaals.

watermunt
De typische pepermuntgeur ontstaat wanneer je door een gebied wandelt en daarbij de planten wat kneust en als je de blaadjes tussen je vingers wrijft.

Watermunt is eetbaar, zowel vers als gedroogd. Je kunt er thee van zetten door een paar takjes 10 minuten te laten trekken in kokend water. Ook heb ik een recept gevonden van munttapenade:

Hak 3 handen munt fijn en vermeng het met een handvol in stukjes gehakt oud brood, een scheut olijfolie, peper en zout, wat mosterd en rode wijnazijn.
Even laten staan om de saus goed op smaak te laten komen.
Lekker op toast of bij gebraden (lams)vlees.

Watermunt heeft ook geneeskrachtige eigenschappen: het bevordert de spijsvertering, heeft een krampstillende werking, verlicht bij verkoudheid en zwangerschapsmisselijkheid en geeft een frisse adem.

Bronnen:

http://www.michielbussink.nl/artikelen.php?id=3&aid=70
http://www.anthemis.nl/aroma/mint.htm

https://nl.wikipedia.org/wiki/Watermunt

Marjan de Willigen