Walnoot

Juglans regia

Walnootbomen vinden we vaak in de nabijheid van boerderijen. De reden hiervoor is niet de lekkere noten die in de herfst geoogst kunnen worden, maar vooral het op een afstand houden van muggen en vliegen, die houden niet van de bittere olie (junglandine) die de bladeren afscheiden.

walnootVolksgeloof
Dromen over een notenboom voorspellen ongeluk. De Nederlandse dichter Cats dichtte :"Waag u nimmer in den droom, onder enen notenboom."

Op St.Jan(24 juni) plukten vrouwen een blad van de Walnoot af en legden dit in de linker schoen van hun echtgenoot om te voorkomen dat hij vreemd ging.
Men zegt dat een goed notenjaar een goed korenjaar voorspelt, en dat er veel jongens geboren zullen worden.

Naamgeving

De Walnoot of Okkernoot (Juglans regia) is een plant uit de okkernootfamilie (Juglandaceae). De botanische naam is gebaseerd op het Latijnse iovis glans: noot of eikel van Jupiter. Ju-glans is hiervan een samentrekking.. En regia betekent koninklijk. Dat het hier om een exoot gaat, geeft het woordje wal aan. Het komt van walsh en betekent vreemdeling in het Oud-Germaans.

Herkomst
De Walnoot werd oorspronkelijk vanuit Perzië naar Griekenland gebracht en daar de Perzische noot genoemd. De Romeinen hebben voor verspreiding in Europa gezorgd. Hij is hier al circa 2000 jaar aanwezig.
De oude Romeinen verbouwden overal in hun land walnootbomen, maar de beste soorten werden vanuit Perzië geïmporteerd. Zij waren een delicatesse in het oude Rome. Alleen rijke families konden zich de Perzische walnoten permitteren, want ze waren erg duur.

Standplaats

In het Nederlandse rivierengebied werden Walnootbomen en tamme kastanjes vaak als laanbeplanting toegepast. Helaas zijn er veel van deze prachtige bomen tijdens de Eerste Wereldoorlog gesneuveld, omdat men van het hout geweerkolven maakte.
De Walnoot houdt van een kalkrijke bodem en een zonnige plaats. Hij groeit als kool, ieder jaar circa1 m. Hij heeft veel ruimte nodig.

walnoot walnoot

Plantkenmerken
De Walnoot kan een hoogte van 35 meter bereiken. Hij kan wel 300 jaar oud worden. De Walnoot heeft een symmetrische, brede en luchtige kroon. De blaadjes zijn roodbruin bij het uitkomen, later glanzend groen. Bij kneuzing ruiken zij aromatisch. Op een zelfde boom zitten zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. De katjes (mannelijk) zijn dik en cilindrisch en zitten aan het einde van het oude hout. De vrouwelijke bloemen hebben een aarachtige bloeiwijze en bevinden zich aan de jongste twijgen. Zij hebben twee grote, gekromde, rode of witachtige stempels. Er vindt windbestuiving plaats. Vaak bloeien mannelijke en vrouwelijke bloemen niet tegelijkertijd en kunnen bevriezen voordat de andere sekse actief wordt.
De groene steenvrucht springt in oktober open en valt dan van de boom af.

Gebruik
Het donkerbruine, mooi getekende notenhout wordt gebruikt voor het vervaardigen van meubels, piano’s, parket en lambrisering.
Thee van notenblad getrokken was vroeger een middel tegen bloedarmoede en wordt in de natuurgeneeswijze nog wel eens als eetlustopwekkend middel aanbevolen.
Bekend is ook de walnootolie, lekker in de sla en geliefd bij kunstschilders omdat het reukloos is en snel droogt. Tevens is het als lampolie te gebruiken.

Bronnen:

https://www.desmallekamp.nl/nl/2-ongecategoriseerd/32-wat-u-moet-weten-over-walnotenbomen
http://www.stemderbomen.nl/pages/artikelen/art_walnoot.htm

http://www.bomenbieb.nl/boomsoort/gewone-walnoot-juglans-regia/
ANWB Bomengids van Europa./Owen Johnson en David More

Agnes Terlouw van Hofwegen