Vuur maken

Overleven in Voornes Duin

vuur makenDe aanhouder wint.
Vuur maken zonder lucifers of iets dergelijks valt niet mee, maar is wel mogelijk. Om vuur te maken heb je brandstof, zuurstof en een vonk nodig. Brandstof is er volop te vinden in een natuurgebied, zuurstof zit in de lucht dus dat is ook geen probleem. Maar een vonk of vlam, dat kan wel wat problemen opleveren.

Een van de oudste methodes om vuur te maken is hout op hout wrijving met behulp van een vuurboog. Door middel van wrijving ontstaat er warmte. Wrijf je koude handen maar eens stevig tegen elkaar dan worden ze warm.

Om een vuurboog te maken heb je beetje kromgegroeide tak nodig waartussen je een touw spant. Verder heb je een draaihoutje nodig, een plankje met een uitholling en een inkeping en bijvoorbeeld een steen met een holte om druk uit te kunnen oefenen.

De kunst is nu om zoveel wrijving te maken dat er houtskool ontstaat welke na enkele minuten gaat gloeien.

Zorg ervoor dat alle materialen zo droog mogelijk zijn. Leg een tondel klaar en droge dunne takjes om de gloeiende houtskool te laten ontbranden.

vuur maken vuur maken
vuur maken vuur maken

Aan het draaihoutje snij je een punt. In het balkje of plankje dat je gaat gebruiken maak je met een mes een uitholling en een inkeping. In de uitholling zet je het draaihoutje. De inkeping dient ervoor de houtskool op te vangen.

Het draaihoutje span je in de boog door het touw een keer om het houtje te winden. Met een steen of een stuk hout oefen je druk uit op het draaihoutje terwijl je de boog eerst langzaam heen en weer beweegt. Wanneer er rook ontstaat, moet het tempo worden opgevoerd om meer warmte te krijgen. Er ontstaat nu houtskool welke zich verzamelt in de inkeping.

vuur maken vuur maken

Als er genoeg warmte ontstaat, gaat de houtskool gloeien. Dan moet dit gloeiende kooltje voorzichtig op de tondel worden gelegd. Door voorzichtig te blazen (meer zuurstof) zal de tondel ontbranden.

vuur makenWanneer de tondel brand kunnen er kleine droge takjes worden toegevoegd om het vuur warmer en groter te krijgen waarna uiteindelijk een kampvuur kan worden gebouwd met steeds grotere en dikkere stukken hout.

 

 Louise van de Oever