Voorjaar

 

Met pasen zijn we zo’n 5 weken onderweg in het voorjaar dat koud, zonnig en te droog van start is gegaan. Afgelopen week is de temperatuur echter aanzienlijk gestegen, maar meeste van onze dieren trekken zich weinig aan van deze overwegingen en draaien hun normale voorjaarsprogramma gewoon af, de een wat eerder, de ander braaf op het verwachte schema. Alle klimaatdiscussies ten spijt.

Op de Tenellaplas konden we afgelopen week deze brave ouders aan het opvoeden zien van hun uit het ei gekropen kroost , terwijl soortgenoten nog braaf op het nest zaten. Fraaie traditionele plaatjes die altijd leuk blijven om te schieten maar ook voorspelbaar saai zijn.

meerkoet

grauwe gansVorige maand mochten wij echter getuigen zijn van een meer bijzondere voorbereiding van de bouw van een nest. Achter in onze tuin zagen we in het kinderspeelhuisje een eekhoorn een oud tuinkussen slopen om vervolgens de holtes in zijn mond vol te proppen met het vulmateriaal. Dit ging een aantal dagen zo door . Onder een boom bij de buren vonden we restanten van dit materiaal onder het nest dat de familie eekhoorn in bezit had genomen. Blijkbaar is de fleecevulling van het kussen ideaal als bekledingsmateriaal van het nestkasje: vochtafvoerend en toch warm en isolerend. Goed naar de reclames van Nike en O’neill gekeken over moderne synthetische materialen die beter zouden zijn dan natuurlijk wol of katoen.  Zonder in zware bespiegelingen te vervallen over het schadelijke effect danwel nut van moderne materialen in de natuur ( we gebruiken zelf niet anders voor de isolatie van onze huizen), moet me toch van het hart dat het tuinkussen gesloopt is en de aanschaf van een nieuwe onvermijdbaar is. We zien het maar als een donatie aan de fauna in Oostvoorne.

eekhoornDe geschiedenis van de eekhoorn in Oostvoorne mag nu wel algemeen bekend verondersteld worden. Zo’n 25 jaar geleden losgelaten, danwel onsnapt uit een priveverzameling van een bewoner in het Overbos heeft het beestje zich goed weten voort te planten , ondanks de smalle genetische basis is het aantal dieren sterk toegenomen.  In en rond Oostvoorne worden de beestjes dagelijks gezien. Vindingrijk als ze zijn en niet gehinderd door strenge winters weten ze alle bronnen van voedsel te benutten zoals uit dit prentje van deze winter blijkt: een geduchte concurrent van onze tuinvogels op de voedersilo.

eekhoornGratis voer en gratis bouwmateriaal en behalve de havik weinig natuurlijke vijanden: we maken ze het maar makkelijk. Maar we genieten er ook heerlijk van!!!!