Training Natuurpaden

workshop natuurpaden workshop natuurpaden

21 sept. 2019 - Onze afdeling was uitgenodigd voor een training Natuurpaden, georganiseerd door IVN Zuid-Holland samen met IVN Delft. Dat was niet tegen dovemans oren gezegd, want we waren maar liefst met 7 man/vrouw (de helft van het totaal aantal deelnemers!) van afdeling Voorne-Putten-Rozenburg afgereisd naar de Delftse Hout, waar de training zou plaatsvinden. Ton Lommers, bij velen bekend van de handige kleine boekjes met natuurideeën leidde de workshop.
Nadat we elkaar om de beurt ons (natuur)levensmotto hadden toevertrouwd gingen we naar buiten om zonder enige voorkennis een Natuurpad op te zetten in het nabijgelegen Heempark.

workshop natuurpaden

Via een kritische checklist kwamen we er achter dat een goed opgezet Natuurpad de nodige voorbereiding vraagt en dat het vooral zeer nuttig is om dit met een groepje te doen, omdat je op die manier tot leukere en verrassender opdrachten komt.
Het draait bij een Natuurpad vooral om doen, beleven en zintuigen gebruiken en de gebruikers van het Natuurpad zoveel mogelijk op hun eigen manier de natuur te laten ontdekken.

workshop natuurpaden
In de middag deden we, gewapend met deze kennis, een tweede poging tot het maken van leuke opdrachten en daarbij werd ook fraaie poëzie niet geschuwd.
Zoals altijd bij deze workshops moet je de lesstof eerst wat laten bezinken, maar we waren van mening dat het heel veel leuke ideeën heeft opgeleverd, waar we in de toekomst beslist gebruik van zullen en kunnen maken.

Herma Enthoven

workshop natuurpaden