Storytelling

Storytelling  16 februari 2019 Zaterdag 16 februari 2019 op weg naar Herkingen, waar we om 10.00 verwacht werden voor een workshop Storytelling. Er hadden zich 31 deelnemers aangemeld, waarvan 9 van onze afdeling. Ik had in november tijdens de conferentie Natuur en Gezondheid al kennis gemaakt met een korte workshop Storytelling en toen vond ik het een interessant onderwerp. In de hoop nog meer informatie te verkrijgen, heb ik mezelf voor deze workshop opgegeven.

 

Onder het genot van een kop koffie en een lekker stuk appeltaart werden we door Teuni Verploegh, communicatieadviseur bij de landelijke organisatie van IVN Natuureducatie, van harte welkom geheten. Aan alle deelnemers werd gevraagd je voor te stellen doormiddel van een verhaal en natuurbeleving uit je jeugd. Van iedere deelnemer werd tijdens de workshop van deze voorstelronde een kleine tekening gemaakt en op het eind van de dag was het een prachtig beeldend geheel geworden.

Teuni vertelde een verhaal over een Gulle boom. We moesten in groepjes aan de slag en feedback geven op het verhaal. Grappig was dat elk groepje een andere interpretatie aan het verhaal gaf. Dat betekent dat je eigen verhaal bij eenieder ook anders kan overkomen. Ook leerden we alles over opbouw van een verhaal. Ik kan nu bij mijn eigen verhalen nagaan of ik al deze stappen heb verwerkt. Daardoor hoop ik mijn verhalen nog geloofwaardiger over te kunnen brengen. Ook vind ik het leuk om eigen verhalen te schrijven en door deze verhaalopbouw heb ik nu meer handvaten om tot en goed verhaal te komen.

Ik heb tijdens deze workshop veel geleerd waarmee ik aan de slag kan. Dat verhalen beter onthouden worden, verhalen in je hoofd tot leven komen en emoties oproepen, inspireert mij om deze methode in te zetten tijdens het gidsen. Door het te trainen en te doen hoop ik dat ik anderen kan motiveren,verbinden en aan het denken zet. Dat ik het zo kan vertellen dat het een belevenis wordt in plaats van alleen maar informatie.

Het was een leuke afwisselende dag met zowel theoretische als praktische opdrachten. Dank IVN en Teuni voor deze leerzame workshop!

Nel Kuipers