Steeneik

Quercus ilex

steeneikOp een van mijn wandelingen langs het Breede Water viel mijn oog op ’n wel erg mooi uitziende eikenboom. Vaak vertonen eikenblaadjes al wat slijtage maar deze zagen er echt puntgaaf uit.

Verder onderzoek leerde dat de blaadjes dik en leerachtig zijn en daardoor minder van slijtage te lijden hebben en er daarom perfect uitzagen.

De Steeneik (Quercus ilex) is een boom uit de napjesdragerfamilie (Fagaceae). Deze van nature in Zuid-Europa voorkomende, groenblijvende eik wordt veel aangeplant als sierboom en ter beschutting, vooral in kuststreken. De boom is bestand tegen de zilte zeewind en de luchtvervuiling in de stad. In Nederland en Vlaanderen is de boom matig winterhard. De boom kan dertig meter hoog worden, maar blijft meestal veel lager. In rotsachtige gebieden blijft de eik vaak struikvormig.

Kenmerken
De Steeneik heeft een dichte, brede, koepelvormige kroon. Meestal zijn de takken opgaand. De schors is bruinachtig zwart tot zwart. De schors is tot vierkante platen gebarsten.

De Steeneik heeft slanke, dof grijsachtig bruine twijgen met daarop wollige haartjes. De kleine knoppen zijn geelbruin van kleur.

De bladeren variëren in vorm van lang en smal tot eirond. Ze zijn dik, leerachtig en lijken wel wat op bladeren van de Hulst. De bladeren aan de jonge loten hebben een getande rand als bescherming tegen vraat; naarmate de twijg ouder wordt worden de bladranden meer gegolfd, en uiteindelijk glad. De bovenzijde van het blad is ruw en glanzend groen. De onderzijde is grijsachtig groen. De bladsteel is wollig behaard en 1-2 cm lang.

Er zijn bleke, goudgele katjes van 4-7 cm lang. De Steeneik heeft lichtgroene eikels die 1,5-2 cm lang zijn en diepe napjes met viltige schubben. Zie foto.
 

eikels steeneik steeneik

De Steeneik levert zeer hard, zwaar hout. De bast kan gebruikt worden voor het looien van huiden. De vruchten van de Steeneik zijn eetbaar, wanneer ze zijn geroosterd.

Bron: http://www.Wikipedia.org

Hans Vermeulen