Stapel-/Veder-/Gelaagde Wolken

Cumulus / Cirrus / Stratus

Wie deed het niet als kind; liggend op de grond op een grassprietje kauwend, de wolken boven je bewonderen. Vooral die mooie, scherp afgelijnde wolken waar je allerlei figuren of dieren in kon zien, fascineerden.

Maar welke wolkensoorten zijn er precies en bij welk weertype horen ze?
Er is een hoofdverdeling in drie soorten wolken:

  • Stapelwolken (Cumulus)
  • Vederwolken (Cirrus)
  • Gelaagde wolken (Stratus)

Stapelwolken (Cumulus) of bloemkoolwolken worden gevormd door stijgende warme lucht en dalende koude lucht. Je ziet ze bij mooi weer en ze verdwijnen als ’s avonds de lucht weer afkoelt.

Er bestaat ook een krachtigere vorm van een cumuluswolk: de cummulus congestus. Deze ontwikkelt zich in een onstabiele lucht. Deze vorm van cumuluswolken is dicht opeengepakt en groeit snel uit tot grote hoogten. Dit kan leiden tot een plaatselijke regenbui. Als cumulus congestus blijft groeien, wordt het een gigantische cumulonimbus (onweerswolk). Meestal duidt dit op de ontwikkeling van een onweersbui.

wolken - cumulus wolken - cirrus
cumulus cirrus

Vederwolken (Cirrus) zijn ijle, streperige, zilverkleurige wolken die bijna doorzichtig zijn tegen de helderblauwe lucht. Cirruswolken worden vaak meegenomen door de overheersende westelijke wind. Hierdoor ontstaat er een geconcentreerde vorm met lange strepen. Deze lange uitlopers bestaan uit ijskristallen die uit de wolk zijn gevallen en neerdalen in een luchtlaag die minder snel beweegt dan de wolk zelf. Cirruswolken aan de hemel kunnen een teken zijn dat er slecht weer op komst is.Met name de Cirrocumulus, schapenwolkje, duidt meestal op een naderend koufront.

Gelaagde wolken (Stratus) zijn wolken die een mistbank vormen die tot aan de grond komt. Deze grijze laaghangende wolken geven een somber beeld. Ze bestaan meestal uit opgestegen mist. Ze kunnen hoge gebouwen en bergen aan het zicht onttrekken. Uit stratuswolken kan motregen of lichte regen vallen, maar het zijn geen regenwolken.

wolken stratus wolken nimbostratus
stratus nimbostratus

Nimbostratuswolken zijn regenwolken die horen bij een warmtefront en ze hebben een minder regelmatig patroon. De contouren zijn meestal vaag zichtbaar. Ze vormen een grijze deken die donkerder is dan een laag stratuswolken. Uit deze soort wolken kan onafgebroken regen vallen. De regenbui is pas ten einde als er lichte plekken in de dikke wolken ontstaan.

Er zijn teveel soorten wolken om hier te benoemen, voor meer informatie verwijs ik graag naar de KNMI-site, Wikipedia of Infonu.nl.

Bronnen:
https://dier-en-natuur.infonu.nl
https://i.stack.imgur.com/O2s15.jpg
https://uconnladybug.files.wordpress.com

Marjan de Willigen