Smalle weegbree

Plantago lanceolata

 

smalle weegbree                                   

De Smalle weegbree is een soort van de familie Weegbree van twee zaadlobbige planten. De familie Weegbree heeft aarvormige bloeiwijzen, de bladeren zijn  parallelnervig en het is een windbestuiver. Deze drie kenmerken maken dat men al snel denkt dat de Smalle weegbree een grassoort is. Ondanks dat de Smalle weegbree een windbestuiver is, wordt hij toch door veel insecten bezocht die profiteren van de grote hoeveelheid stuifmeel die de plant kan produceren.

De Smalle weegbree is een van de meest voorkomende planten in Nederland. Hij groeit zowel op voedselrijke als voedselarme grasgronden. Wel past hij zijn bloeiwijze aan: een lang bloemetje bij veel voedingsstoffen, een kort bolvormig bloemetje, dat overigens ook minder zaadjes vormt, bij weinig voedingsstoffen.
De Smalle weegbree nam 3000 jaar geleden flink in aantal toe in Nederland. 3000 jaar geleden nam ook de  landbouwactiviteit toe in Nederland, waardoor er steeds meer voor de plant geschikte graslanden ontstonden.


De Smalle weegbree is hét medicijn tegen de Brandnetel, en het mooie is: hij groeit gegarandeerd in de buurt van de Brandnetel. Fijnwrijven en op de jeukende plek smeren.Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat het prima werkt! Pelgrims gebruiken de Smalle weegbree tegen vermoeide voeten. Zij leggen bladeren van de Smalle weegbree in hun sokken.

De Smalle weegbree is de waardplant van de Weegbreebeer, dit is een nachtvlinder, die overdag vliegt. De Weegbreebeer komt niet meer voor in Nederland.
Omdat weegbree een algemene en nederige plant is, werd hij door Italiaanse schilders soms afgebeeld op schilderingen waar hij de nederigheid van Maria symboliseert.

Bronnen www.libervitae.be, www.wikipedia.nl, https://bijvoettegemoet, www.oogstenzonderzaaien.nl, www.stadsplantenbreda.nl

Tony Hage