Poelslak

Lymnaea stagnalis

peolslak(Foto: Poelslakken uit het Grasweggebied)

De Poelslak, ook wel Gewone poelslak of Grote poelslak genoemd, uit de familie poelslakken (Lymnaeidae) leeft in zoet stilstaand water.
Hij wordt maximaal 6 centimeter groot en is een van de grootste zoetwaterslakken in West-Europa. De kleur varieert van bruin, grijs, tot wit en is afhankelijk van de zuurgraad van het water en de beschikbaarheid van calcium en humus.

Het huis bestaat uit 4 of 5 windingen waarvan de laatste snel breder worden.De slak leeft dicht onder het wateroppervlak.
De Poelslak behoort tot de waterlongslakken. De long wordt gebruikt om adem te halen aan het wateroppervlak. Hij kan ook zuurstof opnemen uit het water door zijn huid.

Voedsel
Het voedsel bestaat uit rottende planten, algen, kleine wormen en insectenlarven, zelfs zijn eigen uitwerpselen worden opgegeten.
De stofwisseling is zeer efficiënt, de slak is in staat 75 tot 85%  van het voedsel effectief op te nemen en vast te houden. Dat is zes maal zo efficiënt als bij een varken.

Voortplanting
De Poelslak is hermafrodiet, dat wil zeggen dat elke slak zowel van het mannelijk als vrouwelijk geslacht is. De met gelei ingekapselde eitjes worden afgezet aan de onderzijde van bladeren en stengels van drijfplanten dicht bij het wateroppervlak.

De poelslak leeft in het wild maar kort, ongeveer één jaar. In gevangenschap kan hij twee jaar oud worden.

Bronnen: Wikipedia, Waterwereld.nu

Geert Faasse