Over Voorne Putten Rozenburg

Wat doen wij bij afdeling IVN Voorne-Putten Rozenburg?
 

Voor leden:

 • Wandelingen: Elke eerste zaterdag van de maand organiseren we een wandeling voor onze leden, waarbij we een natuurgebied bezoeken. Zo kunnen we met elkaar de natuur verkennen, beleven, kennis delen en genieten van al het moois dat we onderweg tegenkomen.
 • Thema-avonden: gezellige avonden waarbij we eerst samen wat eten, met daarna een leuke, interessante lezing of andere activiteit die  vanzelfsprekend op een of andere manier te maken heeft met de natuur.
 • Een weekend op stap: eens in de twee jaar organiseren we voor wie dat wil een weekendje weg naar een mooie omgeving, met fijne uitstapjes en excursies waarbij we, als het even kan, ook worden rondgeleid door plaatselijke collega IVN gidsen.

Voor kinderen:

 • In samenwerking met het ZuidHollands Landschap organiseren we speurtochten en kindermiddagen in of rond het bezoekerscentrum Tenellaplas, waarbij de kinderen bijv. leren braakballen pluizen of waterdiertjes onderzoeken.
 • Een kinderactiviteit die altijd erg veel kinderen (en ouders) trekt is de Duinendag, waarbij de kinderen een route door de duinen lopen langs diverse kraampjes waar ze zelf allerlei natuuronderzoek kunnen doen.
 • Haringvlietprogramma:  Voor basisscholen verzorgen we in samenwerking met ARK Natuurontwikkeling een educatief programma over het Haringvliet.
 • Voor Camping ’t Weergors te Hellevoetsluis organiseren we kindermiddagen met natuuractiviteiten zoals waterdiertjes bekijken en insecten zoeken.

Voor volwassenen:

 • Excursies: Onze natuurgidsen verzorgen jaarlijks tientallen excursies voor natuurorganisaties (ZHL, Natuurmonumenten) en vanuit de IVN afdeling zelf worden er excursies  op verzoek van particulieren, bedrijven etc. georganiseerd
 • Lezingen en korte cursussen in samenwerking met Natuurvereniging Hollandse Delta (KNNV). Voor wie wat meer verdieping wil in een bepaald onderwerp kan zijn kennis bijspijkeren over van alles en nog wat: zoogdieren, vogels, bomen, vlinders, paddenstoelen, planten etc.
 • Natuurkoffer: We gaan met een koffer vol met spulletjes uit de natuur op bezoek bij verpleegtehuizen. Zo kunnen we mensen, die zelf niet meer in staat zijn naar buiten te gaan, helpen herinneringen op te halen en zo op een ontspannen manier de natuur te laten (her)beleven.
 • Wandel- en fietsroutes: Voor de IVN route app ontwikkelen we mooie/educatieve wandel- en fietsroutes in onze regio. Wanneer je deze app download op je mobiele telefoon heb je toegang tot meer dan 450 routes in Nederland, met altijd je eigen ‘digitale Natuurgids’ om meer te weten te komen over het landschap.
 • Sociale media: Informatie over al onze activiteiten kun je vinden op onze Facebook pagina en/of op de website.
 • Gidsen: een aantal leden heeft de IVN Natuurgidsenopleiding gevolgd en zijn inzetbaar bij veel van bovenstaande activiteiten. De Natuurgidsenopleiding wordt eens in de 6-8 jaar georganiseerd. Niet vaak dus, maar dit komt omdat de opleiding 1,5 jaar duurt en er veel voorbereiding aan vooraf gaat.
  Maar ook iedereen die niet deze cursus heeft gedaan kan actief deelnemen en/of meehelpen aan bovengenoemde activiteiten.

Natuurlijk kunnen we hier niet alles noemen wat we doen. Elk jaar komt er wel iets nieuws bij, zowel voor kinderen als volwassenen.
Heb je zelf leuke ideeën? Ben je geïnteresseerd om je ook in te zetten voor een van deze activiteiten? Je bent van harte welkom, we stellen nieuwe ideeën en initiatieven zeer op prijs!
Neem contact met ons op via ivn.voorneputtenrozenburg@gmail.com

IVN lid worden
Afdeling Voorne-Putten Rozenburg heeft 145 leden.
Je kunt ook lid worden van IVN door je aan te melden bij Erik de Boer op
erik.adeboer@outlook.com. Als lid ontvang je vier keer per jaar het landelijke blad Mens en Natuur en van tijd tot tijd de Nieuwsbrief van de afdeling. Je kunt deelnemen aan de gezamenlijke excursies op de eerste zaterdag van de maand en de thema-avonden (maaltijd, presentaties, etc.) die regelmatig gehouden worden. De contributie voor 2022 bedraagt € 19,00 (huisgenootleden € 4,50).

IVN Natuureducatie
IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid ) is een landelijke vereniging van vrijwilligers (ruim 27.000 leden, georganiseerd in ongeveer 165 afdelingen) die wil bijdragen aan een duurzame samenleving door mensen te betrekken bij natuur, milieu, landschap en leefomgeving. Overal in het land zijn de vrijwilligers actief om aandacht, zorg en liefde voor de natuur uit te dragen. Wandelingen en vele andere activiteiten in de natuur worden vaak begeleid door natuurgidsen die door IVN zijn opgeleid.

flyer IVN Voorne-Putten Rozenburgflyer IVN Voorne-Putten Rozenburg