Noordzeekrab

Cancer pagurus

noordzeekrab ( Foto: Door © Hans Hillewaert, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=359132)

De Noordzeekrab is een duidelijk herkenbare, roodbruine krab met een lengte van 10 centimeter en een breedte van 15 centimeter. Grote exemplaren tot wel 30 centimeter komen ook voor. Hij heeft een iets bol, ovaal rugschild met een korrelige oppervlakte. Aan beide kanten bevinden zich 8 tot 10 afgeronde lobben.

De looppoten zijn korter dan de scharen. De vingers van de forse scharen zijn zwart. De scharen zijn ongelijk van grootte. De grootste wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het kraken van schelpdieren, de kleinere, die meestal scherper is, voor het uitscheuren van weefsels.

Het achterlijf, dat zoals bij alle krabben onder het lichaam is geslagen, is bij de vrouwtjes veel breder dan bij de mannetjes. Ze gebruikt het om de eieren, die ze de hele winter en het voorjaar bij zich draagt, te beschermen. Noordzeekrabben zijn niet snel; ze vertrouwen op hun forse pantsering en sterke scharen. Ze zijn vooral 's nachts actief.

Ze eten schelpdieren, kleinere krabben, zeesterren en andere dieren die niet makkelijk kunnen vluchten. Ook aas verorberen ze.
De Noordzeekrab is de enige krab waarop gevist wordt, dat gebeurt duurzaam: de eierdragende vrouwtjes die gevangen worden, worden vaak teruggezet in zee om de soort en de visserij in stand te houden. Dit heeft dus zowel een ecologische als een economische reden.
De Noordzeekrab wordt veel gegeten, maar bezit relatief weinig vlees in zijn schild en poten. Het bevindt zich voornamelijk in de scharen die gelden als lekkernij.

Het verspreidingsgebied van deze krab is veel groter dan zijn naam doet vermoeden. De Noordzeekrab komt voor in de Middellandse zee en een groot deel van de noordelijk Atlantische Oceaan. Hij wordt tot diepten van 300 meter aangetroffen. Soms wordt hij op het strand gevonden. Bij laagwater kan men hem tussen stenen aantreffen.

Bronnen: waterwereld.nu, ecomare, krabben.net, visseizoen.nl, soortenbank.nl, wikipedia.

Geert Faasse