Voorne Putten Rozenburg
Overig
maandag03mei2021

Drie online presentaties

De komende tijd staan er drie interessante online presentaties op de agenda: Natuurvereniging IJsselmonde heeft IVN Voorne-Putten Rozenburg en de Natuurvereniging Hollandse Delta gevraagd hier aan mee te werken en dat doen we natuurlijk graag aan mee.

Het betreft de volgende onderwerpen:

  • Een webinar over de plaagradar, op vrijdag 28 mei van 19.30 - 20.30 uur
  • Een lezing door Toine Andernach, de schrijver van het boek Baardman &  Boterkontje, De vogel en zijn naam. Deze lezing vindt plaats op dinsdag 15 juni, 19.30 - 21.00 uur
  • Een lezing van Luc Hoogenstein, een van de auteurs van het boek Gewilde dieren, Herintroducties van dieren in Nederland. Deze lezing is op donderdag 15 juli, van 19.30 - 20.30 uur.

Aanmelden voor het webinar van 15 juli is nu mogelijk via deze link 

Er zijn ook nog een aantal plaatsen vrij voor de boeklezing met interactieve quiz op dinsdag 15 juni a.s. te boeken via deze link

Wacht niet te lang, maximaal 100 personen kunnen deelnemen

plaagradar                                                                                                

Info over de derde lezing - 

Mark Zekhuis, Louis van Oort en Luc Hoogenstijn, de schrijvers van het boek, op pad in de natuur.  

Boswachter Luc Hoogenstein zal ons op deze avond meenemen in het boek ‘Gewilde dieren, herintroducties van dieren in Nederland’. Misschien eerst maar eens een voorbeeld, om duidelijk te maken wat hij met gewilde dieren bedoeld?

Een bever in het wild zien in Nederland was tot 1988 onmogelijk. Inmiddels is dit stevige knaagdier bepaald geen zeldzaamheid meer in ons land.Het is een van de bekendste voorbeelden van een geslaagde herintroductie.

Maar er zijn er veel meer, ook minder geslaagde overigens. Om welke herintroducties gaat het dan? Hoe kwamen ze tot stand en waren ze al dan niet succesvol?

Tot nu ontbrak een totaaloverzicht en evaluatie van herintroducties in Nederland. In het boek worden die beschreven. Het gaat over korhoenders die om 3.00 uur ’s nachts bij -10°C uit Zweden worden gehaald om 24 uur later te worden uitgezet in Overijssel. En hoe in Polen kwetsbare vlinders worden opgehaald die daarna een populatie moeten vormen bij Den Bosch.

De lezing gaat over dit soort interessante verhalen, persoonlijke belevenissen en nieuwe informatie over de ecologie van deze gewilde soorten. Naast de ooievaar, de kraai, de otter en de korenwolf, komen in het boek en de lezing ook enkele minder bekende herintroducties van dieren aan bod.

Het zal niet alleen individuele soorten gaan. Ook zal er aandacht zijn voor de kaders rond herintroducties, afwegingen bij natuurbeheer en rewilding-plannen.