Wat zien dieren ?

Een lezing door Piet Mout 

  • Gieren en arenden hebben de scherpste ogen van het dierenrijk. Ze vliegen uitsluitend overdag. Hoe kan het dat juist gieren en arenden regelmatig slachtoffer worden van windmolens?
  • Blindengeleidehonden zijn volgens onze richtlijnen zelf zo goed als blind. Toch lukt het ze om blinden en slechtzienden door drukke straten te leiden. Hoe dan als ze zelf nauwelijks iets zien?
  • Pas sinds kort weten we pas dat vrijwel alle dieren ultraviolet licht kunnen zien. De mens is de uitzondering. Of toch niet?
  • Stierenvechters zwaaien altijd met een felrode doek om de stier uit te dagen, maar kunnen koeien de kleur rood eigenlijk wel zien?
  • Waarom is een zebra zwart-wit gestreept? Niet om leeuwen in de war te brengen, maar waarom dan wel?
  • Hoe sla je een vlieg dood?

Allemaal intrigerende vragen. De antwoorden hoort u tijdens deze buitengewoon boeiende en rijk geïllustreerde lezing. 

“Wat zien dieren?” is een gemakkelijk te stellen vraag. Om die vraag te kunnen beantwoorden is echter veel moeilijker. Het eerste dat wij ons moeten afvragen is of het wel mogelijk is om je als mens een beeld te vormen van wat een dier waarneemt en wat die manier van waarnemen bijdraagt aan hoe een dier zijn omgeving ervaart en gebruikt? Wat en hoe dieren waarnemen is in de loop van de evolutie bepaald. Wat dieren kunnen waarnemen heeft grote effecten op hun manier van leven en omgekeerd. Uiteraard wordt wat een dier kan zien, bepaald door de bouw van het oog en de hersenen.  

Tijdens de lezing wordt steeds een dier of een groep dieren besproken, wat zij kunnen zien en welke relatie er is met het bijbehorende specifieke gedrag. 

U zult versteld staan van de enorme variatie in wat dieren zien.  

Over de spreker 

Piet Mout heeft zijn hele leven in het onderwijs gewerkt. Hij is begonnen als onderwijzer, daarna overgestapt naar het voortgezet onderwijs als docent biologie en daarna lang rector van twee scholengemeenschappen: PENTA college Jacob van Liesveldt en Bahûrim.  

Daarnaast doet hij al meer dan 60 jaar intensief aan natuurstudie en natuureducatie.  

Aanmelden

Wilt u de lezing van Piet Mout bijwonen? Aanmelden hiervoor is verplicht. Mail naar: lezingen.knnv.ivn@gmail.com. Geef aan met hoeveel personen u de lezing wilt bijwonen en vermeld uw telefoonnummer. Ook kunt u aangeven of u lid bent van IVN en/of KNNV. Na ontvangst van uw mail ontvangt u binnen enkele dagen een bevestiging van ons.

De lezing is gratis voor leden van IVN en/of KNNV.  Wilt u graag komen luisteren, maar geen lid? Dan zijn de kosten € 5,- incl. koffie of thee. Dit bedrag kunt u contant en (bij voorkeur) gepast betalen bij de registratietafel in de school. Wij hebben helaas niet de beschikking over een pinautomaat.

Meer informatie over onze organisaties vindt u op:

Home – KNNV | Afdeling Hollandse Delta

Home – Voorne Putten Rozenburg (ivn.nl)

 

Waar
PENTA College CSG Bahurim
Monseigneur Smitstraat 3
3232 BN Brielle
Bezoek website Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Informatie zie tekst hierboven
  • Maximaal aantal deelnemers: 100
  • Aanmelden verplicht: Ja

Ontdek meer over

Deel deze pagina