Cursus Wilde Orchideeën

Orchideeën spreken bij veel mensen tot de verbeelding. Ze zijn mooi. Ze zijn geheimzinnig. Ze leven samen met een schimmel. Ze hebben een bijzonder seksleven. Ze zijn evolutionair buitengewoon boeiend. Ze zijn soms heel kritisch. Ze zijn indicator voor kwaliteit van natuur. Ze zijn onderwerp van discussie. Ze worden begeerd. Ze zijn soms lastig te determineren. Ze belazeren de kluit. Ze zijn opportunistisch. Ze zijn fotogeniek.

Kortom: Het zijn heel intrigerende planten. Darwin schreef er een nog altijd boeiend boek over en hij niet alleen. Over orchideeën zijn honderden boeken geschreven, meer dan over welke andere plantenfamilie dan ook. En dat is volkomen begrijpelijk.

Omdat de meeste mensen met belangstelling voor onze wilde orchideeën niet al die boeken zelf hebben (kunnen lezen), maar wel meer willen weten over onze inheemse orchideeën en vooral over die soorten die in onze eigen omgeving voorkomen, organiseren Natuurvereniging Hollandse Delta en IVN Voorne-Putten Rozenburg een cursus over deze boeiende plantenfamilie.

Met enige trots kunnen zij melden dat deze cursus gegeven gaat worden door een van de grootste kenners van deze plantenfamilie: Mark Meijrink.
Mark is hoofdauteur van het binnenkort (juli) bij KNNV Uitgeverij verschijnende standaardwerk Orchideeën in Nederland, Ecologie, determinatie & beheer . Hij schreef dit boek samen met Erik Hartgers en Mark Engels. Nu al zijn de recensies veelbelovend.

Het programma van de cursus:

18 april 20:00-22:00 uur in het bezoekerscentrum Tenellaplas
Lezing Mark Meijrink
• Verstandshuwelijk of gebalanceerd parasitisme?
• Verleiding en bedrog

25 april 20:00-22.00 uur in het bezoekerscentrum Tenellaplas
Lezing Mark Meijrink
• Een dag uit het leven van een orchidee
• Levenscyclus en populatie-ecologie van orchidee

Veldlessen / excursies

Naast deze twee lezingen bestaat de cursus uit een viertal veldlessen/excursies. De excursies worden begeleid door Piet Mout. De hieronder genoemde locaties en soorten zijn indicatief omdat de bloeitijden van orchideeën soms variabel en daardoor niet altijd voorspelbaar zijn. De excursies starten vanaf de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum Tenellaplas. Daar worden de te bezoeken locaties definitief bekend gemaakt.

De excursies zijn geen orchideeën-kijk-excursies. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij een flora of een veldgids orchideeën bij zich hebben en dat zij zich voor aanvang van de excursies door zelfstudie hebben verdiept in de kenmerken van de te verwachten soorten.

13 mei
10:00-12:00 uur: Mark Meijrink geeft een veldles in de Heemtuin Tenellaplas over het determineren van orchideeën aan de hand van vegetatieve kenmerken.
12:00-13:00 uur: Vervolgexcursie zonder Mark Meijrink

17 juni
10:00-15:00 uur: Remko Andeweg botanist bij Bureau Stadsnatuur Rotterdam geeft gericht op orchideeën uitleg over het bijzondere beheer van de leidingstroken en andere natuur op de Maasvlakte.

24 juni
12:30-16:30 uur: Piet Mout excursie

19 augustus
10:00-12.00 uur: Piet Mout excursie

Aanmelding

Er kunnen maximaal 20 personen deelnemen aan de cursus (2 lezingen en 4 excursies).

De kosten bedragen voor niet-leden € 45,00
Voor leden € 37,50 (KNNV Hollandse Delta en IVN Voorne-Putten Rozenburg)

Voor de lezingen van Mark Meijrink op 18 en 25 april kunnen maximaal 60 mensen worden toegelaten. De kosten voor het bijwonen van een lezing zijn

Voor niet-leden € 10,–
Voor leden € 5,– (KNNV Hollandse Delta en IVN Voorne-Putten Rozenburg)

Download hier het aanmeldformulier.

Waar
Bezoekerscentrum Tenellaplas
Duinstraat 12a
3235 NK Rockanje
0181 483 909 Bekijk op Google Maps
  • Kosten: zie hierboven
  • Aanmelden verplicht: Ja

Ontdek meer over

Deel deze pagina