Muggen

Nematocera

mugVoornes overlevingshandboek:  let op je vriendjes de muggen voor goede en slechte weersvoorspellingen.

Vervelende beestjes die muggen, maar wanneer je goed let op de signalen die zij je gratis bieden, kun je goed voorbereid zijn op komende weersomstandigheden. Er is een relatie tussen het weer en het gedrag van muggen. Vooral de hoogte van de temperatuur en neerslag spelen hierin een rol.

Wat kun je in de Duinen van Voorne verwachten?
* Steken de muggen in de morgen: regen.
* Dansen zij in de avondzon: mooi weer.
* Dansen de muggen in de schaduw: regen.

Dat is handig, maar let op de vervelende kanten van de mug, want op survival wil je liever niet onder de beten komen! Ze steken ’s morgens, wanneer er regen op komst is, maar waarom? Vooral wanneer je precies de geur hebt, die de mug lekker vindt: ze duiken niet in het vuur, dat je gemaakt hebt om je potje te koken, maar wel op jouw blote armen en benen. Muggen zijn vooral geïnteresseerd in melkzuur, ammonium, kooldioxide en vetzuur. Er wordt ook wel voorgesteld om jezelf juist te laten prikken, om met rust gelaten te worden, maar helaas gaat dat buiten in de natuur niet altijd op. Al komt sinds 1961 gelukkig geen malaria meer voor in Nederland. Bijna 2 miljoen mensen komen om door de steek van het vrouwtje van het geslacht Anopheles. Door de toename van de temperatuur op aarde wordt gevreesd dat malaria mogelijk weer terug kan komen, ook in Nederland?

•    Waar houden muggen niet van:  Boerenwormkruid, Citroengeranium (Pelargonium crispum), Citroenmelisse (Melissa officinalis)  Pepermunt (Mentha piperita), Eucalyptus (Eucalypus), helaas in de Duinen van Voorne sporadisch.

Bijzonderheden Mug (Nematocera):
•    Een mug is een vliegend insect uit de orde tweevleugeligen en de onderorde muggen (Nematocera)
•    In Nederland komt een twintigtal muggensoorten voor, maar het zijn vooral twee soorten die in en rond het huis voorkomen: de Huissteekmug (Culex pipiens) en de Geringde wintersteekmug (Culiseta annulata). De eerste is wat kleiner en bruin van kleur; de laatste is groter en heeft een gespikkeld uiterlijk met duidelijke witte ringen aan de donker gekleurde poten.
•    Een mug is eenvoudig beschouwd een primitieve versie van een vlieg en heeft een klein, dun en fragiel lichaam, zes dunne pootjes, meestal twee veer-achtige antennes waarmee zeer goed geur waargenomen kan worden en een kleine kop met vaak zichtbare zuigsnuit.
•    Alle muggen hebben een zuigsnuit, maar verreweg de meeste soorten kunnen daar niet mee bijten. Ze leven van plantensappen als nectar en zijn vrij onopvallende insecten. De twee vleugels worden in rust achter de rug gevouwen en het achterste paar poten is bij veel soorten langer en steekt in rust naar achteren. Dit doet een mug om eventuele aanstormende vijanden waar te nemen; in plaats van deze te zien voelt de mug de luchtwervelingen met de achterpoten en vliegt snel weg bij gevaar.
•    De Geringde wintersteekmug (onderstaand) blijft wel actief in de winter en kan de hele winter door eitjes leggen. Niet alle muggen overwinteren als volwassen mug. Veel soorten overwinteren buiten in het water in het ei- of in het larvestadium. Soms kun je dan ook muggenlarven onder het ijs vinden.

wintersteekmugBronnen: wikipedia, lilianshouse, grenswetenschap, natuurbericht, medical news, skynet

Henny Wiersma- den Dulk