Mol

Talpa europaea

molIk typte MOL in op de zoekmachine en kwam terecht op resultaten als ‘Wie is de mol in het Witte Huis?’, en kandidaten van ‘Wie is de Mol?’. Nee, deze mol bedoelde ik niet. Ik bedoelde het zoogdier, de Mol. Het beestje dat onder de grond leeft en waar je vaak alleen de resten van zijn looproute van terugvindt. Dit gangenstelsel heeft de Mol zelf gegraven en is van één Mol. Ze leven namelijk solitair.

De oudste archeologische vondsten in Nederland zijn van 5400 v.Chr. Hierin zijn veel mollenresten gevonden. Ze zijn dus al lange tijd op Nederlandse bodem voorgekomen. Uit de historie blijkt dat de Mol alleen niet voorkwam op de Waddeneilanden, Wieringen en enkele Zeeuwse eilanden. De weinige keren dat er een Mol op Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog werd aangetroffen, bleek dat deze meegekomen was met het materiaal voor de dijkaanleg of op een andere manier door mensen gebracht was. Wat ook een mogelijkheid kan zijn geweest, is dat de Mol door vogels op een van de eilanden gebracht is. De Mol kan niet zelf overgezwommen zijn, hoewel ze wel kunnen zwemmen, maar niet zo’n eind.

In 2010 heeft Texel een paar dagen op zijn kop gestaan door de vondst van een Mol op Texel Airport. De politie had vanuit een nieuwe helikopter molshopen en gangen gezien. De boswachter werd erbij gehaald en hij bevestigde de aanwezigheid van de Mol. Later stond er in de krant: “De Mol probeert donderdag een vlucht naar het vaste land te pakken en gaat daar opzoek naar een bijziend vriendinnetje!”. Het bleek een 1-aprilgrap te zijn.

Alle dijken in Nederland hebben last van de Mol, behalve de Afsluitdijk. Dit is erg opvallend!

Foto: Wesley Overman, Zoogdieren vereniging.
Bron tekst: Atlas van de Nederlandse zoogdieren en Texelairport.

Marleen Mabelis