Mispel

Mespilus germanica

mispelfoto Vreeken's zaden                                                                              mispel

Afgelopen najaar kreeg ik bij een bezoek van een vriendin uit Limburg een pot mispelmoes. Ik wist eigenlijk vrijwel niets van deze vrucht, de mispel. Zij wist me er aardig wat over te vertellen. Buiten dat het echt heel lekker was, was ik nieuwsgierig geworden. Ik ging op zoek naar meer informatie en besloot dit uiteindelijk samen te voegen tot een gidsenweetje.

De Mispel is een struik tot kleine boom van 1,5 tot 6 m hoog met gedoornde en dikviltige twijgen. De bladeren zijn 5 tot 12 cm groot, langwerpig, omgekeerd-eirond en aan beide zijden zacht behaard. Ze zijn gaafrandig of bovenaan fijn gezaagd, toegespitst, donkergroen en hebben een zeer korte steel.

De witte (soms iets roze) bloemen zijn tweeslachtig, alleenstaand, 2½ tot 4 cm groot, en hebben 40 meeldraden. De bloemstelen en kelk zijn zacht behaard. De Mispel bloeit in mei. De bruine pitvruchten hebben grote kelkslippen, zijn tweezaadlobbig en hebben een diameter van 2 tot 3½ cm.

Mespilus germanica behoort net als de Appel en de Peer tot de rozenfamilie. De Mispel is een archeofyt, een ingeburgerde plant, die omstreeks de zevende eeuw voor Christus in Europa is ingevoerd.

In de Romeinse tijd en middeleeuwen was de mispel een belangrijke vrucht. In de kloostertuinen is de Mispel in de middeleeuwen veel aangeplant. En in de achttiende en negentiende eeuw op buitenplaatsen en boerenerven. Inmiddels komt de boom of struik voor in het wild in het oosten en zuidoosten van Nederland. Mispels zijn te plukken in oktober of november na een nachtvorst.

De mispel kan uit de hand gegeten worden en heeft een lichtzoete, kruidige smaak. De mispel kan worden gebruikt voor een compote of voor mispelmoes. Mispelmoes maken gaat op een eendere manier als appelmoes. De mispels moeten worden gekookt, en vervolgens kan er een theelepel speculaaskruiden aan toegevoegd worden. Wie van zoet houdt , kan ook suiker toevoegen.

De vruchten bevatten veel vitamine en zijn goed voor de spijsvertering en de maag.

Bronnen: Wikipedia, Flora van Nederland, Bloemen en planten info.nu

Marjolein van Oosten