Mildenburg

De vroegere buitenplaats bestond al in de zestiende eeuw.

Aan het einde van de achttiende eeuw werd op het landgoed een bos aangelegd, bestaande uit verschillende soorten bomen. Wandelend over de brede lanen, heeft men een mooi zicht op o.a. de mooie oude eiken en beuken.

Vooral in het najaar wordt het gebied druk bezocht door paddestoelenliefhebbers, op het dode hout groeien vele soorten, zoals de Biefstukzwam, Tonderzwam, Zalmzwam en de Eikhaas.

Mildenburg

De bomen langs de lange eikenlaan en berkenlaan zijn rond 1850 geplant.

Delen van het landgoed werden later verkocht en daarop werden nieuwe landhuizen gebouwd, zoals het er naastgelegen Reigersnest, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School.

In de veertiger jaren van de vorige eeuw werd het “ Huis te Oostvoorne” zoals het landhuis toen heette gesloopt, daarna werd het landgoed verkocht aan het Zuid-Hollands landschap.

Het wordt nu beheerd als natuurgebied met cultuurhistorische waarden.

Door het ZHL is er een gemarkeerde wandeling van 2km uitgezet (zie PDF onderaan).

Tijdens de wandeling kunt u ook een bezoek brengen aan de Stinzentuin. Hier zijn meer dan 50 soorten planten bij elkaar gebracht. Deze tuin is het best te bezoeken in april of mei als de voorjaarsplanten in bloei staan. Zoals; het Lelietje-van-Dalen, daslook, helmbloem en boshyacinth. Een ontmoeting met een ree is zeker geen uitzondering

In april 2013 is men begonnen met het aanleggen van een Voedselbos. Een ambitieus project om dmv permacultuur op een duurzame manier voedsel te oogsten uit de natuur.

Naast het landgoed Mildenburg ligt het landgoed ’t Reigersnest dat in 2009 is aangekocht door het Zuid-Hollands Landschap.

Het landgoed Mildenburg is vrij toegankelijk en het Reigersnest is beperkt toegankelijk.

Ingang aan de Hoflaan te Oostvoorne, tegenover de VVV.

Mildenburg

Mildenburg

Mildenburg

Mildenburg