Meikever

Melolontha melolontha

meikeverVandaag werd ik er tweemaal aan herinnerd dat het gidsenweetje over de Meikever geschreven diende te worden.

De eerste keer was gistermiddag tijdens het werken in de tuin. Daar zag ik een soort opgerolde garnaal. Ik weet nu dat het een engerling is, deze ontwikkelt zich in 3 tot 4 jaar tot volwassen Meikever. De engerlingen knagen de wortels van planten af. Ze kunnen flinke schade aanrichten. Ter illustratie hiervan: de voorzitter van de plaatselijke voetbalvereniging vertelde dat “je de hele grasmat van het voetbalveld naar je toe kon trekken, de wortels van het gras waren er allemaal af”.

De tweede keer was gisteravond toen ik in de biografie van Darwin zat te lezen. Darwin was een enthousiast keververzamelaar. Door deze verzameling kevers en zijn grote kennis over kevers werd hij uitgenodigd door de Admiraliteit om mee te varen op de Beagle.

In het vierde jaar van zijn bestaan, verandert de engerling in een pop en na vier weken is hij een Meikever. Dit ontpoppen gebeurt in augustus. De Meikevers worden ongeveer 5,0 cm groot, hun lijven hebben een chocoladebruine kleur en ze hebben een zwarte kop. Het kenmerk van de Meikever is dat hij aan de zijkant van zijn achterlijf een witte streep heeft.

De winter brengt de Meikever onder de grond door. In mei komt de Meikever uit de grond en wordt in de avondschemer actief. Vroeger kon de Meikever, toen hij nog in groten getalen aanwezig was, in een paar nachten hele bomen kaalvreten. Eiken hadden zijn voorkeur. Dit gebeurt in Nederland niet meer: de Meikever werd massaal met gif bestreden.

Bij de voorplanting laat het mannetje zich op zijn rug vallen en wordt voortgetrokken door het vrouwtje. Het meikevervrouwtje legt haar eitjes in de grond in groepjes van 20 op een diepte van 10 tot 15 centimeter. De meeste vrouwelijke Meikevers sterven tijdens het leggen van de eieren.

Bronnen: http://www.volkoomen.nl/, https://www.wnf.nl, https://www.biogroei.be, https://delphy.nl, http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/

Tony Hage