Madeliefje

Béllis perénnis

Klasse:     Spermatopsida

Orde:        Asterales

Familie:    Asteraceae

                 (Composietenfamilie)

Geslacht: Bellis (Madeliefje)

Soort:       Bellis perennis

madeliefje

Het madeliefje (Bellis perennis) is een kleine vaste plant uit de composietenfamilie (Asteraceae) die tot 15 cm hoog wordt. De naam Bellis perennis betekent eeuwige schoonheid of 'alle jaren mooi'. Bellis is afgeleid uit het Latijn en betekent mooi, perennis betekent "overjarig" (vaste plant). De Nederlandse naam Madeliefje is mogelijk afkomstig van maagde-lief, omdat het bloempje vroeger in verband werd gebracht met de heilige maagd Maria.

madeliefje

In de tuin voelen ze erg thuis in het gras. Dat er in de zomer regelmatig gemaaid wordt deert ze niet, ze bloeien vrolijk verder. Zolang het niet vriest, is het madeliefje het hele jaar in bloei aan te treffen. In de koude maanden staan ze er een beetje verkreukeld bij. In mei bloeien ze heel uitbundig, vandaar dat ze ook wel meizoentjes genoemd worden. Het zijn net stralende sterretjes in het gras, met het wit en geel van de bloemetjes. Dat is ook de tijd dat je, lekker in het zonnetje, kransjes kan vlechten van madeliefjes. Dan zie je ook aan de uiteinde van de witte straalbloemen een tipje roze rood. Een beetje lippestift.

madeliefje

Als kind voel je je met zo’n kransje in je haar toch net een elfje!

De bladeren staan allemaal in een wortelrozet en zijn spatelvormig. De rand van het blad is gekarteld. Aan het einde van de bloemstengel staat één bloemhoofdje. Dit wordt tot 2,5 cm groot en bestaat uit een hart van gele buisbloemen met een krans van witte straalbloemen. De kelk is afwezig of bestaat uit haren. Kroon 5-bladig, vergroeid en buisvormig, bij de lintbloemen aan een zijde uitgegroeid. Meeldraden 5, onderaan vergroeid. Stamper bestaande uit 2 vergroeide vruchtbladen, met 1 zaadknop; stempel vertakt en gebogen.

madeliefje

Voortplanting en verspreiding

Madeliefjes planten zich ongeslachtelijk voort doordat zich in de oksels van de bladeren zijstengels vormen die kunnen uitgroeien tot een nieuw rozet. Het madeliefje plant zich ook via zaden voort. De soort komt van oorsprong alleen voor in Europa en Zuidwest-Azië, maar heeft zich ook in andere delen van de wereld verspreid, zoals Noord- en Zuid-Amerika.

Ecologische betekenis

De plant komt veel voor in graslanden, in bermen en in boerengrasland.

Bron: Wikipedia

Flora van Nederland

Foto: "Urheber: Helge Busch-Paulick, Wikipedia".

Marian Klok

madeliefje