Lijsterbes

Sorbus aucuparia

lijsterbesNet als de Appel, de Peer en de Meidoorn hoort de Lijsterbes tot de familie van de roosachtigen. Hij bloeit in mei met witte schermen. Uit deze schermen ontstaan de oranje “bessen”. De naam bessen is hier tussen aanhalingstekens geplaatst omdat de vruchten geen bessen zijn maar steenvruchten. Een steenvrucht is een vrucht waarvan de binnenwand uit een stenige wand bestaat. Een kersenpit en een pruimenpit zijn voorbeelden van een steenvrucht. De bessen worden graag door vogels gegeten. Dit wisten de Romeinen ook. Zij gebruikten de oranje bessen als lokaas. Het Latijnse woord "Sorbus" betekent vrucht en "aucupor" vogelvangst. Dat de bes van de Lijsterbes veel gegeten wordt door vogels zorgt ervoor dat hij overal komt te staan.

De Lijsterbes blijft een kleine boom met een hoogte van maximaal 15 meter en is vaak meerstammig. Hij heeft een slanke, gladde stam en een tamelijk brede kroon. Omdat hij maar maximaal 15 meter hoog wordt is het niet een echte boom die in een bos overleeft. De Lijsterbes staat meer aan de randen van het bos of op lege plekken zoals op de hei. Zijn hout is hard en geschikt om er meubels, keukengerei of gymnastiektoestellen van te maken. Maar omdat hij dus niet talrijk in een bos voorkomt, gebruikt de houtverwerker de Lijsterbes nauwelijks.

De Lijsterbes bepaalt mijn karakter. Volgens de Kelten wordt je karakter bepaald door de boom die over je geboorteperiode heerste. Zo heerst de Lijsterbes over de periodes van 1 tot 10 april en van 4 tot 13 oktober.

Bronnen Tuinen.nl, wikipedia. https://bosennatuur.wordpress.com, https://www.tuinadvies.nl, http://www.nativeart.nl/verh_keltische-boomhoroscoop.htm.

 

Tony Hage