Landkaartje

Araschnia levana

landkaartje landkaartje

Het Landkaartje heeft zijn naam te danken aan de prachtige tekening aan de onderzijde van de vleugels, die door het netwerk aan lijntjes op een landkaart lijkt.
Deze vlinder komt voornamelijk voor aan de rand van het bos en open plekken met struiken, vaak in de vochtiger delen van zijn leefgebied, zo ook op Voorne-Putten.

Het Landkaartje is door twee redenen erg bijzonder. Ten eerste door zijn twee totaal verschillende uiterlijkheden. Dit komt door temperatuur. Hij vliegt eind april en mei eerst in zijn voorjaarsjas. Deze is oranje met een voornamelijk zwarte tekening. Dan komt de tweede generatie in juli en augustus met een zomerkleed, dat voornamelijk zwartbruin is met een witte tekening. Zie de foto rechtsboven, deze is gemaakt op 1 augustus.
De tweede reden wat deze vlinder zelfs uniek maakt, is de manier van eitjes leggen.

eitjes landkaartje                                                                                                       

De waardplant van het Landkaartje is de brandnetel. Het vrouwtje zoekt deze planten vooral half in de schaduw op. Zij legt haar eitjes dan in strengetjes. Zij plakt haar eitjes aan elkaar onder het brandnetelblad.
De zomervariant voelt zich meer aangetrokken tot bramenstruiken, en is daardoor makkelijker te bewonderen wanneer deze in de buurt zijn.
Zie hier de eitjes in strengetjes onder een blad hangen.

Dan nog wat informatie over de rups. De rups is bijzonder stekelig en zwart of bruin met onderbroken gele streep op rug en flanken. De rupsen voeden zich in groepsverband met brandnetelbladeren.
Onthoud dus dat er twee varianten zijn van het Landkaartje, en zo dus twee keer per jaar te bewonderen!

Anouk Horstink