Krentenboompje

Amelanchier lamarckii

amerikaans krentenboompje vogel in amerikaans krentenboompje

In de duinen staan vooral aan de bosranden de Krentenboompjes. Onopvallend in de zomer, zeer opvallend in de lente en herfst.

Oorspronkelijk komt het boompje, dat een plant is uit de rozenfamilie (Rosacea), uit Noord-Amerika en is ingevoerd in de 17e en 18e eeuw. Het wordt maximaal 12 meter hoog en is bladverliezend. Het is een meerstammige boom of struik.

Van een Krentenboompje heb je in alle seizoenen plezier: in april en mei is er de uitbundige bloei met grote wolken witte bloempjes(bloemtrosjes), het blad start met een opvallende koperrode kleur, de vruchten rijpen in juli en in het najaar kleurt het blad prachtig geel/rood. 

De struik/boom groeit op vochtige tot droge, zure zandgronden, maar ook op voedselarme of kalkhoudende gronden; hij past zich gemakkelijk aan de bodemomstandigheden aan. Te natte grond is niet wenselijk. Meeldauw kan schadelijk zijn.

Je vindt de boom aan bosranden en open kapplaatsen. Ook komt de struik voor in houtwallen.

Als de vogels (vooral de Lijster, Merel en Spreeuw) je niet voor zijn, kan er van de zoete bessen jam of sap worden gemaakt. Ook kunnen de bessen worden gedroogd, om later in compote gebruikt te worden. Vroeger werden de bessen gebruikt als alternatief voor krenten. De vruchten zijn rijk aan vitamine A. De vogels zorgen voor de verspreiding van het boompje omdat de zaden worden uitgepoept.

Bronnen: Wikipedia, www.stemderbomen.nl, Neerlands tuin.

Monique Wyfker