Kortarige zeekraal

Salicornia europaea

zeekraal                  zeekraal                                 

Een van de eetbare planten uit ons kustgebied is Kortarige zeekraal. Deze pionierplant is opgewassen tegen een zoutgehalte van 8 -12 % en groeit op zilte slijk-of leemgrond op horizontale, beschutte plekken. Met elk hoogwater worden de plantjes overstroomd. De zeekraalplantjes versterken het opslibben en zorgen er zo voor dat de kwelder hoger en droger wordt. Kortarige zeekraal is te vinden aan alle Europese kusten en op zouthoudende gronden – van Centraal Duitsland tot Mongolië.

Kortarige zeekraal behoort tot de succulenten of vetplanten, planten die water opslaan in een deel van hun lichaam. De blaadjes zijn dik en vlezig en doordat ze klein zijn verdampt er zo min mogelijk vocht. De wortels worden beschermd door een zuurstoflaagje. Dat zorgt ervoor dat er geen schadelijke metalen en teveel zout wordt opgenomen Het plantje houdt zo veel mogelijk zoet water vast. Het teveel aan zout gaat naar de onderste bladeren die dan afsterven. Zo komt het dat de onderste bladeren van de plant vaak rood of geel zijn, terwijl de bovenste bladeren nog frisgroen zijn

Kortarige zeekraal bloeit van juli tot oktober en de plant verkleurt in de herfst vaak helderrood tot donkerrood.Voor de bestuiving is hij niet op insecten aangewezen. De tweeslachtige bloemen worden door de wind bestoven. Dit gebeurt ook door het water en door slakken.

Zeekraal is eetbaar en rijk aan de vitaminen A, B en C en aan mineralen zoals natrium, kalium, calcium en magnesium.

Je kunt zeekraal rauw eten in een salade, maar ook gewokt met wat knoflook, een uitje en peper bij een visgerecht.

Bronnen:
www.wikipedia.nl
www.ecomare.nl
Deltas gids voor planten en dieren van de kust – Michael Lohmann

Marjan de Willigen