Japanse Kaukasische els

Alnus x speathii

japanse kaukasische els

Aan de singel achter mijn huis staat ’n aantal bomen waarvan ik de soort moeilijk kon afleiden. De bomen hebben proppen dus dat lijkt makkelijk: dan zou het ’n els moeten zijn. Maar als ik naar de blaadjes kijk, dan zie ik niet de verwachte ovaal ronde, ietwat lichtgroene elzenblaadjes die parallel aan de tak zitten, maar donkere, groene langwerpige bladeren die asymmetrisch aan de takken zitten en die mij aan de bladeren van de Es doen denken.

Na onderzoek bleek dit toch ’n els te zijn en wel de Japanse Kaukasische els.

De Japanse Kaukasische els (Alnus × spaethii) is in 1908 ontdekt door Ludwig Späth in het Arboretum Späth te Berlijn en is een kruising tussen Alnus japonica en Alnus subcordata, de Japanse els en de Kaukasische els.

De Japanse Kaukasische els wordt 15 - 20 m hoog en heeft een kegelvormige tot breed piramidale kroon en glimmende, langwerpig tot eironde donkergroene bladeren van ongeveer 14 cm lang en 6 cm breed met een gezaagde rand. De knoppen staan op kleine steeltjes en lopen vroeg in het voorjaar uit. De bruingele katjes zijn eind januari meestal al te zien. Hij groeit op alle grondsoorten en is goed winterhard. Heeft geen problemen met (zee)wind. Deze kloon wordt door afleggen of zomerstek vermeerderd en aangeplant in het stedelijk gebied.

Bron: http://www.Wikipedia


Hans Vermeulen