Japanse duizendknoop

Fallopia japonica

japanse duizendknoop                                                        

Tijdens onze pluistocht naar de Gamandervallei viel Herma, een medecursist, op dat er zich een botanisch monster aan de zijkant van het pad aandiende. De schrik van natuurinstanties en gemeentes: Japanse duizendknoop.

De Japanse duizendknoop is een diepwortelende vaste plant met lange holle stengels die wel tot 3 meter hoog kunnen worden. Lijkend op bamboe met zijtakken voorzien van grote bladeren. Deze sterven in de winter bovengronds af. In het voorjaar schieten de jonge stengels relatief snel uit de grond met grote lichtgroenen bladeren. In een later stadium krijgen de stengels rode spikkels.

japanse duizendknoopDe stengels zijn hol van binnen. De wand van de stengel bestaat uit twee delen, een groen dik deel wat voor de stevigheid zorgt en een doorzichtig vlies met rode vlekjes.

De Japanse duizendknoop bloeit in augustus en september met crèmewitte bloemen. De plant groeit explosief en is in staat zich in vochtige en droge, voedselrijke of voedselarme grond op zand, klei of veen te vestigen. Insecten vinden deze plant volstrekt oninteressant en laten deze links liggen waardoor de ondergroei die door de Japanse duizendknoop wordt gedomineerd voor vogels niet interessant is. Hij verdringt andere planten en struiken.

De wortels van deze plant richten zoveel schade aan, dat hij niet meer verkocht mag worden. Zijn wortels zien er uit als spiezen die dwars door beton kunnen groeien. Bouwgronden moeten daarom vrij gemaakt worden van dit groene monster. Hij is relatief ongevoelig voor bestrijdingsmiddelen op plekken waar hij goed gevestigd is. Hoewel ik hem zelf erg imposant en decoratief vind, zal ik de plant ook maar links laten liggen.

Momenteel ben ik Japanse duizendknoop al op verschillende plekken op Voorne tegenkomen en ben me kapot geschrokken over de vele negatieve artikelen die ik op internet tegen kwam.

Bronnen:      Wikipedia
Universiteit Wageningen
NOS zaterdag 23 juni 2018

Ap Heijman