Hop

Humulus lupulus

hopDe soortnaam lupulus verwijst naar Lupuline. Een bittere, gele stof die uit de vrouwelijke hopplant wordt gewonnen. Het is het werkzame bestanddeel uit hop dat bier langer houdbaar maakt en zijn bittere smaak geeft.

Hop is een kruidachtige, rechtswindende klimplant die tijdens de groei scheuten vormt van wel 6 tot 9 m. Het is een meerjarige plant die overwintert als wortelstok.

De karakteristieke ‘bellen’ die in augustus/september aan de vrouwelijke plant groeien en haar bloemen zijn, zijn het deel waarvoor de plant gekweekt wordt.
Een stof uit de bloem van de vrouwelijke plant wordt met name gebruikt als bestanddeel van bier.

Deze hopbellen bevatten de etherische oliën die een bittere smaak aan bier geven en een conserverende werking hebben.

De bitterstoffen uit hop vormen een bestanddeel van sommige biersoorten. Aanvankelijk werd hop aan bier toegevoegd als conserveringsmiddel, maar tegenwoordig wordt het uitsluitend toegevoegd om de smaak. Zeker in pils, de Engelse bitters en een aantal Belgische speciaalbieren is het onmisbaar.

Sinds 1997 wordt voor de Gulpener Bierbrouwerij hop verbouwd in het Zuid-Limburgse Reijmerstok.
Duitsland is op dit moment met 18.000 hectaren het grootste hopproducerende land ter wereld.

Bron: Google en Wikipedia

Simon van der Knaap