Grove den

Pinus sylvestris

kegel van grove denDe Grove den is een tot 40 meter hoge naaldboom die veel in Nederland voorkomt. Voornamelijk in de natte verlagingen in stuifzandgebieden, waar de grondwaterspiegel dicht aan de oppervlakte komt.

Er is een ezelbruggetje om te zien van welke boom de naalden afkomen: 1 naald is van een spar (singel, wat alleen betekent), 2 naalden aan elkaar vast is van een den (duo, wat 2 betekent) en meerdere naalden in een bosje is van een larix (legio, wat meerdere betekent). Een Grove den heeft dus naalden per 2 gegroepeerd.

De dennenappel is de vrouwelijke, houtige kegel van een den waar zich de zaadschubben tussen kunnen bevinden. Dit is typisch voor een naaktzadige.

De schubben van de dennenappel staan bij droogte open. Als het erg vochtig is staan ze gesloten. Ze reageren niet op temperatuur, maar echt op droogte en vocht. Boswachters houden de dennenappels in de gaten bij droogte. Zo kunnen ze zien of er een kans op bosbrand is. Het openen en sluiten van de schubben ontstaat doordat bij hoge vochtigheid de cellen aan de buitenkant in de lengte zwellen en langer worden, terwijl de binnenkant van de schub niet vervormt. Zo wordt de schub tegen de kegel gedrukt en sluit de dennenappel zich. Als de vochtigheid daalt krimpt de buitenkant en gaan de schubben juist open staan. Dit openen en sluiten kost de dennenappel geen energie.

Bron: floravannederland.nl, de natuur als uitvinder

Marleen Mabelis