Grote kale inktzwam

Coprinus atramentarius

Grote kale inktzwamDe Grote kale inktzwam trekt niet veel aandacht door een opvallende kleurtekening maar meer door de groeivorm. Meestal staan ze in groepjes bij elkaar, alhoewel de foto laat zien dat ze ook wel apart staan.

De hoedplooien staan dicht tegen elkaar waardoor het lijkt of de hoed gestreept is.
De sporenkleur varieert van bruin tot zwart.

Als de paddenstoel rijp wordt, verandert na inscheuring de kleur van de hoed langzaam van mooi wit naar donker. De dicht bijeenstaande lamellen worden door de rijping zwart. Vanaf dat moment is de paddenstoel niet meer eetbaar. Zolang de rijping niet heeft plaatsgevonden, is de paddenstoel wel eetbaar.

Het vlees is wittig, de smaak is mild en de geur is zwak. Wel geldt de waarschuwing dat men twee dagen voor en twee dagen na het eten van deze paddenstoel geen alcohol mag nuttigen. Er zit namelijk een stof in (coprine) die sterk reageert op alcohol. In verbinding met alcohol treden vergiftigingsverschijnselen op, zelden ernstig maar wel zeer onaangenaam, zoals braken, duizeligheid etc. De stof die dit veroorzaakt wordt verwerkt in medicijnen om mensen met een alcoholverslaving te helpen genezen.

Naaste het gebruik van de Grote kale inktzwam als voedsel of als medicijn, werd hij vroeger, toen men nog met veer en inkt schreef, gebruikt om inkt te vervaardigen volgens onderstaand recept.

Paddenstoelen op een bord laten vervloeien, het nat afgieten, een weinig nagelolie en Arabische gom toevoegen, voor gebruik schudden.

Voor het maken van een ganzenveer zijn er diverse websites, maar deze vind ik wel aardig: www. Ganzenveer - kennemerkunstgilde.nl

Bronnen:
Bioweetjes.nl, Readers Digest paddenstoelen,

Paddenstoelen encyclopedie, Wikipedia.nl
 

Jos de Ruyter