Groene keizersvlieg

Lucilia caesar

groene keizersvliegAl wandelend vang je in je ooghoek soms een beweging of kleur op. Zo verging het mij ook met dit beestje, dat in de zon zat te genieten. Meestal vliegen ze weg als je in de buurt komt, maar blijkbaar had de ervaring hem of haar geleerd dat er geen gevaar te duchten was. Zodoende kon ik een foto maken en uitzoeken wat dit voor soort vlieg is.

Ik ontdekte dat deze vlieg een zogenaamde vleesvlieg is. Zijn naam is Groene keizersvlieg. Gezien de kleur van de vlieg op de foto, zou je dit niet zeggen. Net als bij de mens, die bij het ouder worden grijs wordt, wordt ook de kleur van de Groene keizersvlieg bepaald door zijn leeftijd. Naarmate hij ouder wordt, verkleurt de vlieg koperkleurig.

De Groene keizersvlieg is een vlieg die behoort tot de familie der bromvliegen (Calliphoridae). Het is een wijdverspreide soort die voorkomt in gematigde klimaten. De kleur varieert van blauwgroen tot smaragd. De grote ogen zijn bruinrood. De soort bereikt een lichaamslengte van 11 mm en vliegt van mei tot oktober Ze komen overal voor, zelden binnenshuis. De volwassen vliegen voeden zich met stuifmeel en nectar. Het vrouwtje van de Groene keizersvlieg heeft voor de voortplanting veel eiwitten nodig. Ze kan de geur van rottend vlees (ook van wonden) op een afstand van 5 km ruiken. In dit vlees zet ze ook haar eitjes af. Andere gewilde plekjes om dit te doen zijn uitwerpselen en vlees in de keuken. De larve ontwikkelen zich in het rottende vlees, dus ook in wonden van schapen en andere dieren. Wanneer de jonge maden uitkomen hebben ook zij veel eiwitten nodig. De maden staan er om bekend dat ze vraatzuchtig zijn en resten van dode dieren opruimen. Dit is dan ook hoe de vleesvlieg aan zijn naam komt. Na één dag komen de maden uit het ei en na zes tot acht dagen verdwijnen de maden uit het aas en graven zich in de grond om te verpoppen en komen na twee of drie weken als volwassen vleesvlieg uit de pop. De volwassen vlieg kan onmiddellijk paren en leeft ongeveer vijf weken.

groene keizersvlieg

Zijn vleesvliegen gevaarlijk?
Vleesvliegen zijn niet gevaarlijk maar kunnen wel irritant aanwezig zijn bij de ontbijt-, lunch- diner- of hapjestafel. Hun voorpoten over elkaar wrijvend kunnen ze waarnemen waar wat te halen valt. De voorpoten van vliegen zijn voorzien van kleine haren. Dit zijn de zintuigen om te zien, ruiken en proeven. De vlieg lijkt vervolgens eerst de pootjes te wassen door ze tegen elkaar te wrijven en de resten van vorige bezoeken eraf te wassen. Dit kunnen resten zijn van bezoeken aan de toiletpot of gft-container. Bacteriën en/of virussen die niet helemaal verdwijnen en zo mogelijkerwijs op het eten van de mens terechtkomen. Het gevaar zit erin dat de mens ongemerkt voedsel eet waar de vlieg met de bacteriën aan de poten van gegeten heeft. Voedsel met deze bacteriën is niet dodelijk, maar maakt je wel ziek.

Weetje:
De Groene keizersvlieg is een van de eerste vliegen die op dode dieren afkomen. Ze worden daarom gebruikt in de forensische entomologie. De forensische entomologie maakt gebruik van het gegeven dat bepaalde insectensoorten (vooral vliegen) hun eieren binnen een bepaald tijdsbestek op een lijk komen leggen en hun larven, de maden, ook weer binnen een bepaald tijdsbestek zich te goed doen aan de voedselbron, zich verpoppen en als volwassen vlieg wegvliegen. Omdat deze tijdsduren voor verschillende soorten vliegen goed bekend zijn, is het mogelijk om door het stadium waarin het proces zich bevindt vrij nauwkeurig vast te stellen wanneer de dood is ingetreden, mits de omgevingsomstandigheden die bij het lichaam van toepassing waren bekend zijn.

Bronnen:
Insecten in de kijker.

ANWB Natuurgids en insectengids
Readers digest vlinders en andere insecten
Natuurgids Insecten
https://dier-en-natuur.infonu.nl/biologie/188963-de-blauw-of-groengekleurde-vleesvliegen.html
https://nl.wikipedia.org/wiki/Groene_keizersvlieg
http://www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=insecten&id=733

Jos de Ruyter