Gewone vlier

Sambucus nigra

vlier vlier  

De geslachtsnaam Sambucus verwijst naar de lichtgiftige stof sambunigrine, die door koken onschadelijk wordt gemaakt.
De soort naam nigra staat voor de zwarte bessen.

Het gidsenverhaaltje!
De Vlier is een snelgroeiende heester of kleine boom.
In de lente dragen ze tuilen van witte of crèmekleurige bloemen, gevolgd door kleine rode, blauwachtige of zwarte vruchten. De bessen zijn een belangrijke bron van voedsel voor veel vogels en met name Spreeuwen. Met de poep van vogels wordt een enorme bijdrage geleverd aan de verspreiding van de Vlier.

De Vlier stelt weinig eisen aan een groeiplaats, op de gekste plekken kom je ze tegen: op muren, in trottoirs, knotwilgen en dakgoten. De Vlier is ook goed bestand tegen zeewind, ze staan vaak al in de eerste duinstrook.

In vlierstruiken is vaak het zwammetje Judasoor te vinden.

Zowel bloemen als bessen worden gebruikt voor het maken van wijn. De bessen worden ook verwerkt tot jenever, jam of gelei.
Thee van de bladeren werkt bloedreinigend. Thee van de bloemen versterkt de afweer. Gekookte bessen versterken de stofwisseling en worden ingezet tegen ischias en reuma. Vlierbessensiroop is goed voor de keel bij een verkoudheid. Het helpt de koorts te onderdrukken bij griep.
Van de bloemschermen kunnen vlierbloesembeignets worden gemaakt, een toetje.
Hiervoor moeten deze in een beslag worden gedoopt en daarna in ruim vet goudbruin worden gebakken.

Gekneusde bladeren bijeengebonden boven een deur of raam houden muggen op afstand. Kransen van vliertakken legt men over de hoofden van paarden om lastige vliegen op afstand te houden. Aan de bloesem van de Vlier worden voorspellende krachten toegeschreven. In Midden-Europa hangen jonge meisjes in de nacht van 21 juni een bloeiende vlierbloesem achter het bed. Hierdoor zal hun toekomstige echtgenoot zich in hun droom openbaren.

Bron: Wikipedia

Simon van der Knaap