Gewone salomonszegel

Polygonatum multiflorum

salomonszegelGewone (of Veelbloemige) salomonszegel, Polygonatum multiflorum (L.), hoort tot de Aspergefamilie en in het Quakjeswater kwamen we hem tegen tijdens de bloei (mei-juni) in de lente op een humusrijk vochtig stuk grond.

De stengel is rolrond en buigt vanuit de wortelstok komend naar een zijde. Daardoor hangen de klokvormige bloemen, die een groen puntje hebben, in een mooie rij onder de stengel. De zes bloemdekbladen van de klokvormige bloemen zijn vergroeid. De breedte van de kroonbuis varieert van 2-4 mm met een kleine insnoering halverwege de buis boven het vruchtbeginsel. De helmdraden zijn fijn behaard, wat met een loep goed te zien is. Het bovenstandige vruchtbeginsel groeit uit tot een aanvankelijk groene en later blauw-zwarte, berijpte, giftige, zeer zoet smakende bes.

De elliptische bladeren zijn ook in twee rijen geplaatst. Vaak is de stand zodanig dat ze horizontaal staan, evenwijdig aan het bodemoppervlak. Daardoor vangen ze maximaal licht. Dat wordt de jaloeziestand genoemd.

Maar waarop heet de plant nu Salomonszegel? Ondergronds heeft de Gewone salomonszegel een stevige wortelstok, waaraan ieder jaar weer de nieuwe stengels ontspruiten. Na het afsterven blijven de littekens van de vaatbundels achter op de plaats waar de stengels vastgehecht waren. Ook die uit de jaren ervoor zijn terug te vinden.
wortel salomonszegelDeze (lit)tekens doen denken aan afdrukken van het Salomonszegel, het hexagram, van de Bijbelse koning Salomo, koning van Israël, zoon van David, beroemd om zijn rijkdom en wijsheid; in beeldspraak en vergelijkingen vooral genoemd om zijn wijze oordeel. Vanwege deze gelijkenis werden vroeger aan de wortelstokken magische krachten toebedeeld: ze werden door hem gebruikt om rotsblokken te klieven bij het verzamelen van bouwmateriaal voor de tempel, de eerste tempel voor de God van Israël, die omvangrijk en rijk versierd moest worden.

Ook worden medicinale krachten aan deze wortel toegeschreven. De wortel is verzachtend en genezend en goed als tonicum. Het is een weinig bekende remedie die echter voor spectaculaire resultaten kan zorgen bij botbreuken en kneuzingen. Het kan ook helpen bij hernia.

Inwendig genomen helpt het bij zenuwpijnen, maag-en darmontstekingen, en bij diarree en gaat braakneigingen en bloedingen tegen. Salomonszegel smeert de botten en spieren, ook de hartspier. Het kan dus ook handig zijn bij artritis. Het zou ook het beenmerg op kunnen bouwen.

Bij wondroos gebruik je het zowel uit- als inwendig. Als je van de gemalen wortel een zalfje maakt (bv. met cacaoboter of bijenwas) neemt het blauwe plekken weg en helpt het herstel bij kneuzingen (en zoals gezegd ook bij botbreuken). Het helpt ook een ontstoken huid te herstellen.

Salomonszegel zou ook werken tegen aambeien. Maak een aftreksel ervan: 30 gram wortel op 600 ml kokend water, en injecteer 4 of 5 eetlepels in de anus, verschillende keren per dag. Bij alle medische toepassingen geldt: raadpleeg eerst een arts.

Bronnen:
http://www.floravannederland.nl/planten/gewone salomonszegel
http://www.astrologie.ws/kruiden/salomonszegel.htm
http://www.ensie.nl/bijbels-lexicon/salomo
http://www.abedeverteller.nl/hexagram-het-zegel-van-salomo-of-de-davidss...

Karin Brouwer