Gewone rolklaver

Lotus corniculatus

gewone rolklaverAlgemeen
De Gewone rolklaver is een algemeen voorkomende, vaste plant uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae). De naam rolklaver is aan de plant gegeven vanwege de ronde peulen.
De plant lijkt wat op de Veldlathyrus. De bladeren en bloemen verschillen: de bloemen van de Veldlathyrus kleuren niet oranje en de Veldlathyrus heeft de bladeren meer in paren staan.

Voorkomen
De Rolklaver groeit graag op matig voedselrijke grond; de plant komt voor in de duinen en in laag grasland. De plant komt van nature voor in Eurazië en Noord-Afrika en is geïmporteerd in Noord-Amerika en wordt daar ook voor het winnen van veevoer gebruikt.

Ecologie
De Gewone rolklaver is ‘waardplant’ voor een aantal vlinders: de Sint-jansvlinder, het Icarusblauwtje, Boswitje en het ernstig bedreigde Bruin dikkopje. Ook de Mi-vlinder, het Zwartsprietdikkopje, het Klein geaderd witje en het Heideblauwtje bezoeken deze plant. Een waardplant (= gastheer) is een plant waarop een organisme of virus de bestanddelen vindt, die voor zijn groei en voortplanting nodig zijn.

Voor diverse solitaire bijen, zoals de Grote harsbij, Kleine wolbij, het Zilveren fluitje, de Boommetselbij en de Goudenslakkenhuisbij is deze plant een drachtplant. Ze verzamelen nectar en stuifmeel en bestuiven deze. Ook bevliegen diverse soorten hommels deze plant, onder andere de Steenhommel.

Marcel Witte