Gewone regenworm

Lumbricus terrestris

gewone regenwormDe Gewone regenworm behoort tot de familie van de regenwormen. En die familie behoort tot de stam van de ringwormen, een stam van ongewervelde dieren. De Gewone regenworm heeft een ietwat spitse kop en zijn achtereind is iets dikker en afgeplat. Maar om de voorkant van de Gewone regenworm te bepalen is het handiger om hem te laten bewegen: hij beweegt zich namelijk altijd vooruit. De Gewone regenworm heeft geen oren en ogen. Hij bezit wel sensoren (zenuwcellen) die geluid of licht kunnen registreren. Het lichaam van de Gewone regenworm is samengesteld uit 150 segmenten. Rond het lichaam bevindt zich een ringvormige verdikking, het zadel. Het zadel doet denken aan een verband om een been.  Zijn kleur van varieert van bruin naar rood.

De Gewone regenworm leeft in de bovenlaag van de grond en komt veel voor in weilanden en grond met een niet te hoge zuurgraad.
De Gewone regenworm is hermafrodiet wat betekent dat hij zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen in zich draagt. Maar een Gewone regenworm kan zich zelf niet bevruchten. De bevruchting vindt plaats na een ontmoeting van twee Gewone regenwormen, die tijdens de daad van drie uur de zaadcellen uitwisselen

De regenwormen, die Aristoteles ooit al de darmen van de aarde noemde, eten bladeren en dood hout. Bij zijn maaltijd komt ook veel aarde mee naar binnen. De darmen vermalen dit voedsel met behulp van zandkorrels. Aan de achterkant van de Gewone regenworm komt de fijngemalen pasta eruit. Deze humus is zeer rijk aan stikstof, kalium en fosfaat.  En door het kruipen door de grond ontstaat er een tunnelstelsel, waardoor er lucht in de grond wordt gebracht. Dit maakt de Gewone regenworm de meest gewaardeerde knecht van de biologische tuinder.

 

Bronnen: beesies.nl, waterwereld.nu, wikipedia.org, nemokennislink.nl

Tony Hage