Gewimperde aardster

Geastrum fimbriatum

gewimperde aardster

De tijd van de paddenstoelen in de herfst is weer aangebroken. Als we door het bos lopen, in mijn geval het Quackjeswater om precies te zijn, zien we allerlei soorten en maten of opvallende vormen, waaronder deze.

De Gewimperde aardster is een echte bosaardster. De soort is te zien van eind augustus tot november op redelijk voedselarme tot voedselrijke grond. Vaak is de grond waarop ze groeien kalkhoudend maar zand- en leembodems kunnen ook. Je ziet hem het meest in Zuid-Limburg en in de duinen. Maar ook op andere plaatsen met een zandbodem is er een kans dat men hem tegenkomt.

De Gewimperde aardster is een kleine tot middelgrote aardster. De onrijpe zwam zit half in de grond en lijkt op een kleine ui. De vruchtlichamen van de Gewimperde aardster worden twee tot vijf centimeter breed. Ze zijn witachtig tot lichtbeige van kleur. De buitenwand van de vruchtlichamen scheurt uiteen in vijf tot tien slippen, welke vaak sterk omkrullen. De stuifbal zelf is ongesteeld. De stuifopening is franjeachtig gewimperd.

Als de sporen rijp zijn ontstaat er een gaatje in het midden van het bolletje en daardoor kunnen de sporen ontsnappen. Je kunt een handje helpen door heel zacht in het bolletje te knijpen. Dan zie je een heel wolkje sporen en vooral kinderen vinden dat prachtig!

Na de Gekraagde aardster (Geastrum triplex) is de Gewimperde aardster in Europa vermoedelijk de meest algemene aardster. Er is een tijd geweest dat het niet goed ging met de Gewimperde aardster, aldus waarnemingen.nl. Maar op de rode lijst staat hij tegenwoordig niet meer als bedreigt.

Aardsterren zijn niet giftig maar dat wil nog niet zeggen dat ze eetbaar zijn.

Bronnen: Paddenstoelen encyclopedie, Readers Digest paddenstoelen, Thiemens Grote natuur gids, de Grote Paddenstoelen gids voor onderweg, Waarnemingen.nl

Jos de Ruyter