Geoorde fuut

Podiceps nigricollis

geoorde fuutEen van de mooiste en zeldzaamste broedvogels van Voorne is de Geoorde fuut. Nauwelijks groter dan de Dodaars en iets kleiner dan de Kuifduiker waarmee hij de rode ogen en de gele veren aan de kop gemeen heeft. Onderscheidende kenmerken zijn het hoge voorhoofd, de duidelijk gele oorpluimen en de opwippende snavel.

Op het water springt dit pareltje er direct uit door de opvallend rode ogen hetgeen deze soort met meer futen gemeen heeft, maar hier lijken het wel rode ledlampjes!

In Nederland broeden zo’n 500 paartjes, meestal in kolonies waarmee ons land voor deze niet bedreigde soort een belangrijke basis vormt. Vermoedelijk vanwege bescherming tegen predatoren zijn de broedparen vaak in de buurt van kokmeeuwenkolonies te vinden. De aantallen zitten in Drenthe en Noord-Brabant op de vennetjes, hier op Voorne zijn ze te vinden rond op het Breede Water en het Quackjeswater. Ondiepe watertjes met veel insecten en veilige oevers zijn de favoriete plekken. Het nestje wordt gemaakt op een vlotje van drijvend plantmateriaal.
In de wintermaanden kunnen we groepjes zien op de Grevelingen en het Veerse Meer.

Wil je een van de zeldzaamste broedvogelsoorten  van Voorne (volgens Sovon 1-3 paartjes) waarnemen: ga naar het uitkijkpunt van het Quackjeswater en binnen een half uur heb je een paartje gespot!

 

Bronnen: Wikipedia, Vogelbescherming, Sovon.
(Eigen foto)

Ad ‘t Hart