Gelderse roos

Viburnum opulus

gelderse roos bessen gelderse roos bloemen

In de herfst bieden bessen die aan bomen en struiken zitten altijd weer een fraaie aanblik. Veel bessen zijn eetbaar en daar wordt door vogels dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. De rode giftige vruchten van de Gelderse roos worden door vogels niet gewaardeerd waardoor ze in de winter lang blijven hangen. Alleen de Pestvogel lust deze onsmakelijke en smerig stinkende bes.

De Gelderse roos komt van nature voor in de hele Benelux.

De struik wordt tot 3 m hoog. De Gelderse roos bloeit in mei en juni met witte bloemetjes die in platte tuilen voorkomen. De randbloemen zijn steriel, de overige bloemen zijn fertiel (vruchtbaar). De randbloemen hebben de functie om insecten te lokken. De bloem wordt door insecten bezocht vanwege de nectar.

gelderse roos verspreidingDe Gelderse roos is in Nederland vooral te vinden in het rivierengebied langs kreken of strangen. Verder in loofbossen, struikgewas, heggen, bron- en moerasbossen, beekbossen en de duinen. In tuinen vindt men vaak de gecultiveerde variant met alleen maar steriele bloemen in een bolvormige bloeiwijze die dan ook sneeuwbalstruik wordt genoemd.

Mariëtte de Kreij