Geel walstro

Galium verum

geel walstroAlgemeen
Geel walstro of Echt walstro (Galium verum) is een vaste plant uit de Sterbladigenfamilie (Rubiaceae). Het is een rechtopstaande of bodembedekkende plant die 15-100 cm hoog kan worden en voorkomt in weilanden, heggen, duinen, aan wegkanten, oevers en op droge zandgronden. Doordat de ronde stengels vier ribben hebben, lijken ze net vierkantig. Geel walstro is een geneeskrachtig kruid, dat tevens gebruikt wordt voor het kleuren van kaas.

De bloem is goudgeel of citroengeel en heeft een grootte van 2-4 mm.
De kroonslippen hebben een fijne stekpunt en een omgerolde rand. De onderzijde van de bloem is behaard. De bloemen hebben een honingachtige geur. De bloeiwijze is een pluim. Deze bloeien van juni tot de herfst.

Gebruik in de geneeskunde
De plant bevat het lebferment. Het lebferment doet eiwit stremmen en wordt in heel wat landen voor de kaasbereiding gebruikt. In Schotland wordt de plant nog als verfstof gebruikt. Uit de wortel wordt een rode en uit de bloemen een gele verfstof gewonnen. Ook wordt de plant voor medicinale doeleinden gebruikt. Het bevat twee glycosiden en een etherische olie. Walstro is een hulp bij chronische huiduitslag, maag-darm catarre en verder in het algemeen ter kalmering.

Bron: www.wikipedia.nl en groot kruiden gezondheidsboek van Neuthaler

Baukje Bruinsma