Geel walstro

Galium verum

geel walstro geel walstro

Naam en geschiedenis
Geel walstro is familie van de Lievevrouwebedstro. De familienaam is sterbladigenfamilie. Het lijkt erop dat de Nederlandse naam het gevolg is van een misverstand en dat Geel walstro eigenlijk Lievevrouwebedstro had moeten heten. Hoe het ook zij, beide planten werden gebruikt om matrassen mee te vullen. Vroeger werden matrassen gedeeltelijk gevuld met Geel walstro omdat deze plant luizen dood maakt. Verder is Geel walstro een kalmerende plant en werd het vroeger aan vrouwen gegeven die op het punt stonden om kinderen te baren.
Geel walstro verbetert de productie van moedermelk. Om deze reden werd de plant vroeger aan melk producerende dieren gegeven zoals koeien, schapen en geiten. Vooral kaas van deze melk zou extra lekker zijn.

Verspreiding
Het verspreidingsgebied van Geel walstro is vrijwel geheel Europa, Klein-Azië en Iran. In de Benelux vind je Geel walstro in de gebieden met krijtbodems, zoals Zuid-Limburg
Geel walstro tref je aan in grazige begroeiing, op min of meer voedselrijk en tamelijk vochtige bodem zoals op dijkhellingen. Ze is algemeen in de duingebieden en vrij algemeen in Zuid-Limburg en het rivierengebied en verder tamelijk zeldzaam.

Bloeiwijze
De bloeiwijze is een pluim. De bloemen vormen bijschermen die samen een soort pluim vormen. De soort bloeit van juni tot de herfst. De vrucht is een tweedelige splitvrucht die onbehaard is en 1-1,5 mm lang wordt. De rijpheid van de vruchten is te controleren aan de hand van de kleur: zodra deze zwart is, is de vrucht rijp.( zie voorbeeld figuur 2).

Bloem
Ze bloeit vanaf juni tot de herfst met lange, smalle, rijkbloemige pluimen. De kleine, geurende, gele bloemetjes hebben 4 bloemdekbladen met een toegespitst topje. Ze produceren veel nectar en worden daarom veelvuldig bezocht door verschillende insecten.

geel walstro                                                                      

Blad en stengel
De bladeren staan in kransen van 8 tot 12 rond de stengel, zijn lijnvormig, hebben een tot de middennerf omgerolde, gave rand en zijn aan de onderkant wit door beharing. De bovenkant is glanzend groen. De kort behaarde stengels lijken vierkant, maar ze zijn rond met 4 smalle ribben, staan soms rechtop, maar vaker liggen ze op de grond of over andere planten.

Gebruik van de bloemen van de plant
De plant is gebruikt voor het maken van kaas doordat de plant stremsel bevat. Door de kleurstof in de bloemen wordt de kaas geeloranje en geeft een speciale smaak. In Schotland wordt de plant gebruikt als verfstof: geel uit de bloemen en rood uit de wortel.


Bronnen:
https://www.hunebednieuwscafe.nl/2018/01/geslacht-walstro-kleefkruid-en-...
http://www.floravannederland.nl/planten/Geel+walstro
https://nl.wikipedia.org/wiki/Geel_walstro
http://www.waterwereld.nu/walstro.php https://www.verspreidingsatlas.nl/0557

Agnes Terlouw