Galloway

Bos taurus var. Galloway

gallowayAl bijna 30 jaar begraast de Galloway Nederlandse natuurgebieden. De Galloway vind ik een imposant beest, een rund waar je niet omheen kan. Het feit dat ze geen hoorns hebben heeft zowel een voordeel als een nadeel. Het voordeel is dat ze voor de bezoekers van het natuurgebied lief ogen. Om takken naar beneden te halen, missen ze hun hoorns. Dit komt de begrazing niet te goede. De Galloway wordt ingezet om te begrazen en te bemesten. De mest trekt vogels aan, zoals de Kievit en de Scholekster. Ze hebben een gemoedelijk karakter en zijn zeer zelfredzaam.

Oorspronkelijk komt het ruigharige rund uit het zuidwesten van Schotland. Over het algemeen is de Galloway zwart van kleur, maar ook blonde dieren komen voor. Ze hebben korte benen. Door hun ruige haarkleed kunnen ze in een strenge winter buiten blijven om te grazen. De schofthoogte van een koe is 120 cm en ze wegen tussen de 450 en 590 kg. Stieren zijn gemiddeld 130 cm en wegen tussen de 600 en 900 kg. De koeien hebben een sterk moederinstinct en geven tijdens hun leven 10 tot 12 kalveren. Bij de geboorte wegen de kalfjes 25 tot 30 kg en ze zijn direct vitaal.

De dikke vacht houdt het Galloway warm en droog. In Schotland is het vaak nat en mede hierdoor zijn ze goed aangepast om het regenwater van hun vacht af voeren.

 

Foto Marleen Mabelis
Bron: Free Nature en Wikipedia.

Marleen Mabelis