Fuut

Futen

Fuut (kuiffuut)

Podiceps cristatus

 

De Fuut is ongeveer zo groot als een eend met een slanke, zuiver witte hals, een puntige snavel en glanzend witte borstveren. Het is een echte watervogel maar ze hebben geen zwemvliezen. Ze leven altijd op het water en omdat de poten vrij ver achter op het lichaam staan kunnen ze niet goed lopen. Ze leven in moerasgebieden, zee en kust en meren.

Fuut

In de paartijd hebben ze een in tweeën gedeelde pluim op de kop en een roodbruine en zwarte verenkraag die ‘opgezet’ kan worden.

Ieder voorjaar is het weer een feest om te zien hoe een futenpaar baltst. Het is een waar (water)ballet, een lust voor het oog. Er wordt hevig ‘nee’ geschud met de koppen, op en neer geknikt met gekromde halzen, de vogels bieden elkaar een mooie waterplant aan, ze zwemmen op elkaar toe met de borst tegen elkaar op, hoog de lucht in, dit alles begeleid met luid geroep, o.a. kèckkèckkèck.

Daarna wordt een drijvend liefdesnest gebouwd van waterplanten waarop de paring plaatsvindt. Later wordt een nest in de rietzoom verankerd. Ze leggen 3 – 6 witte, later bruin gekleurde eieren, die bij het verlaten van het nest toegedekt worden met (water)planten om ze te camoufleren. Beide ouders broeden om beurten. In deze periode kan de fuut minder goed vliegen waardoor deze kwetsbaar wordt voor verstoring in zijn leefomgeving. Wanneer de zwart-wit gestreepte kuikens zijn uitgebroed mogen ze regelmatig ‘meeliften’ op de rug van een ouder, zélfs tijdens het duiken, om ze warm te houden. Ook zijn ze dan beter beschermd tegen roofvissen en reigers. Na ca. 10 weken zijn ze zelfstandig.

Futen

De Fuut is een gedeeltelijke trekvogel; trektijd van juli tot november, velen overwinteren. Ze keren terug van februari tot april. In Nederland is het een vrij talrijke broedvogel.

Futen leven vnl. van visjes 2-10 cm. en kunnen lang onder water duiken waarbij het altijd weer verrassend is te zien waar ze weer boven water komen. In helder water is dat soms goed te volgen.

Kortom, het zijn bijzonder mooie vogels met prachtige rituelen en gebruiken.

Gegevens uit eigen waarneming, Thiemes vogelgids, Wikipedia en vogelvisie.nl.

Mariëtte de Kreij