Fazant

Phasianus colchicus

fazant haan fazant hen
fazant haan                                   fazant hen

Gezellige scharrelaar
Het valt me op dat de Fazant zich steeds minder laat zien in de duinen van Voorne.
Een paar jaar geleden zag je op de akkertjes aan de duinranden vrijwel dagelijks een Fazantenhaan scharrelen al dan niet met een of meerdere hennen. Als hij dan ook nog zijn karakteristieke roep liet horen was dat een prachtig begin of einde van de dag.

Wat is de oorzaak van het verminderen van de Fazantenpopulatie?
-Het is verboden om de Fazant voor de plezierjacht te fokken en los te laten.
-De Fazant wordt niet meer bijgevoerd (was gebruikelijk voor de plezierjacht).
-De Vos wordt niet meer bejaagd.


De Fazant is een exoot die geïntroduceerd is door de Romeinen. Vanaf de koloniale tijd zijn er andere Fazantensoorten geïntroduceerd die zich met elkaar hebben gekruist. Het is een standvogel (blijft in broedgebied overwinteren), dus het gehele jaar in de duinen te zien en te horen.
De Fazant komt van nature voor in laaglandbossen; hij eet zaden en insecten maar soms ook hagedissen of muizen. Hij leeft in groepen en is voornamelijk overdag actief. ’s Nachts slaapt de Fazant het liefst in bomen of struiken.  

De eieren (max. 12) worden in een nest op de grond gelegd. De eieren worden in ca. 12 dagen uitgebroed. De kuikens zijn nestvlieders die na 12 dagen kunnen vliegen. Toch worden ze door de hen nog 75 dagen (bij)gevoed.
Ik kon mijn geluk niet op toen ik vorige zomer een hen met 4 kuikens in de tuin ontdekte. Door hun schutkleuren hadden moeder en kinderen zich goed verborgen kunnen houden!

Monique Wyfker