Excursie Pluisgroep Gamandervallei

Zaterdag 30 maart 2019, de dag  dat we met onze Pluisgroep zelf een excursie moesten organiseren in de Gamandervallei. Er waren zo’n 20 toehoorders komen opdagen, waaronder collega Natuurgidscursisten en natuurlijk de (kritische) leiding van de cursus.

excursie pluisgroep Gamandervallei excursie pluisgroep Gamandervallei

Het was mooi weer, dat kon niet beter, de zon scheen en de vallei was droog. Er kon ons niets meer gebeuren. We begonnen bij het informatiebord bij het Bezoekerscentrum. Wim introduceerde de pluisgroep en het pluisgebied. Daarna legde Nico het verschil uit tussen een heksenbezem en de maretak. Onderweg kwamen we bijzondere planten tegen zoals het zomerklokje en de dodemansvingers, waarbij ik iedereen er op kon wijzen dat je dat niet in je soep moet stoppen ook al lijkt het erg op selderij. Nel vertelde een spannend verhaal over de berk en bracht iedereen op de hoogte van de geneeskrachtige werking van deze boom.

Aangekomen in de Gamandervallei heb ik uitgelegd dat deze vallei zijn naam aan te danken heeft aan de bijzondere Moerasgamander en hoe de vallei is ontstaan. We hebben de moerasplanten bekeken en Nico liet zien dat je een berk in het voorjaar niet moet snoeien want anders bloedt hij dood. Ondertussen merkte Ap diverse vogels op en natuurlijk ontbrak onze eigen “pluisbuizerd” niet, sterker nog, er vlogen drie buizerds rond én een havik. Na nog enige uitleg over de verschillende biotopen in de vallei en natuurlijk de bekende proef met water op het duinsterretje nam Marleen de groep mee in een stiltemoment. Bijzonder om te ervaren wat je hoort als een hele groep stilletjes door een bospad loopt (veel vogels natuurlijk en soms een mobiele telefoon…).

excursie pluisgroep Gamandervallei excursie pluisgroep Gamandervallei

Wim nam ons mee naar het stobbengebied, waar het begrip successie moet zichtbaar is. Op de terugweg langs de Tenellaplas zagen we nog een fraaie Prachtschubwortel (paarse schubwortel) en behalve over de vogels in de lucht kon Ap ook nog van alles vertellen over de watervogels in de Tenellaplas.

Nel zorgde voor een smakelijke afronding van de excursie door lekkere muntthee en koek te serveren. We werden gelukkig heel positief beoordeeld door de aanwezige ‘examencommissie’ bestaande uit Luc en Erik, waarna we konden terugzien op een geslaagde eindopdracht.

Herma