Egelantier

Rosa rubiginosa

egelantier                                                

De Egelantier is een wilde roos en komt van nature voor in Europa. De Egelantier bloeit van juni tot in juli. De bloemen zijn rozerood tot rood. De rozenbottels kleuren oranje tot rood waardoor zij in september en oktober de natuur een kleur geven. Rozenbottels zijn wintervoedsel voor o.a. de Vink, Groenling, Koperwiek en ook het Ree. Uit eigen waarneming: de rozenbottels zijn niet het populairste voedsel. In de afgelopen zachte winter bleven de rozenbottels nog lang aan de struiken hangen. Bent u verkouden? De rozenbottels zijn rijk aan vitamine A, B en C. Rozenbottels zijn twintig maal rijker aan vitamine C dan sinaasappelsap.

De Egelantier is snel te verwarren met de Hondsroos. Temeer omdat de twee rozen naast elkaar kunnen groeien daar zij dezelfde ecologische wensen hebben. Onderscheidende kenmerken zijn de hele kleine stekels op de bloemsteel bij Egelantier (ezelbruggetje stekels, Egel, Egelantier). Wanneer je de bladeren fijn wrijft, dan ruiken de blaadjes van de Egelantier naar appeltjes.

De Egelantier komt vaak samen voor met de Duindoorn, Wilde liguster, Zuurbes en de eerder genoemde Hondsroos. Deze struiken hebben een voorkeur voor zonnige, droge, kalkrijke en stikstofarme bodems, zoals bijvoorbeeld zand en mergel. De rozenzaden kiemen uit zichzelf niet eenvoudig, maar door de zure maagsappen van de vogels wordt de zaadhuid bewerkt. Hierdoor nemen de zaden makkelijker vocht op als ze weer worden uitgepoept. In de middeleeuwse literatuur symboliseert de Egelantier als witte roos zowel de hemelse als de aardse liefde.

Bronnen: http://eigenwijzetuin.be, wikipedia, https://permacultuuravontuur, http://www.floravannederland.nl

Tony Hage