Egel

Erinaceus europaeus

Een Egel verwar je niet makkelijk met een ander dier. Door de stekels, ongeveer 5.000-8.000 stuks, zijn ze goed te herkennen. De stekels zijn van keratine. Gewicht volwassen egel: ongeveer 1 kg, voor de winterslaap 1,5 kg. Lengte volwassen egel: 30 cm.

Egels worden actief bij schemering en zijn voornamelijk nachtdieren. In een nacht kunnen ze kilometers lopen op zoek naar voedsel. Van alle inheemse insecteneters is de Egel de enige die een echte winterslaap houdt. Deze duurt van november tot eind maart. In deze periode zijn ze soms een paar keer per maand actief voor een paar uur. Een enkele keer veranderen ze van nestplaats. Tijdens de winterslaap daalt de lichaamstemperatuur naar 5 graden, slaat het hartje 9 slagen per minuut en de halen ze maar 3 keer per minuut adem.

Omdat een Egel een beschermde diersoort is, mogen ze niet verstoord, gevangen of gedood worden. Ook hun verblijfplaats mag niet verstoord worden.

egelFoto: Egelopvang Papendrecht

Een Egel heeft een zesde zintuig. Dit heet het orgaan van Jacobson. Het bevindt zich tussen het verhemelte en de neusholte. Ze gebruiken het om nieuwe geurtjes te leren kennen. Bij een nieuw geurtje produceert de Egel veel schuimend speeksel en dat smeert de Egel uit over zijn ruggetje. Het orgaan van Jacobson is weer schoon! Van al dat schuim kan je erg van schrikken als je het voor het eerst ziet, maar het hoort bij Egels.

Bron: Egelopvang Papendrecht, Atlas van de Nederlandse zoogdieren en Roots.

Marleen Mabelis