Echte heemst

Athaea officinalis

echte heemst echte heemst - marshmellow

Echte heemst, ook wel Witte malve genoemd, is een plant die je tijdens een wandeling door de Kwade hoek tegen kan komen. Het is een grote, tot 1,5 meter hoge, kruidachtige, meerjarige plant, met grijzig groene fluweelachtige bladeren en zachtroze-witte bloemen, die elders in het land nauwelijks voorkomt en op de rode lijst voor planten als kwetsbaar staat omschreven. Echte heemst bloeit van juni tot en met september, bij voorkeur op zonnige, vochtige tot natte voedselrijke, meestal brakke  gronden. En dat is nu net wat de Kwade hoek te bieden heeft.

Echte heemst is een nutplant, waarvan vooral in het verleden zowel blad, bloem als wortel gebruikt werden. De wortel bijvoorbeeld heeft bij bewerking een sterk bindend effect en werd gebruikt voor het binden van soepen en het maken van snoepgoed zoals marshmallow, wat dan ook de Engelse naam voor de plant is. Verder werden de vezels verwerkt tot touw, de bladeren gekookt als groente en de bloemen gebruikt in salades.

Maar Echte heemst heeft nog meer in zijn mars. Het staat al sinds de oudheid bekend als sterk geneeskrachtige plant. De wetenschappelijke naam is afgeleid van het Griekse altaia, wat genezing betekent. Officinalis is Oudgrieks voor geneeskrachtig, of ‘uit de apotheek afkomstig’. Heemst kan dan ook voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden. Vroeger werden er aftreksels en omslagen gemaakt voor uiteenlopende kwalen als keel- of tandvleesontstekingen, maag- en darmklachten, urineweginfecties en huidproblemen. De tegenwoordig meest bekende toepassing van Echte heemst is als middel tegen hoest. Zowel in de vorm van hoestsiroop als thee wordt het ook nu nog veel gebruikt. Hiervoor hoef je niet zelf aan de slag; gewoon bij de drogist te koop. De planten in de Kwade hoek laten we liever met rust…

Bronnen: wilde planten van Nederland en België, geneeskruidenlexicon, FLORON verspreidingsatlas.

Silvia Lievaart